Legislația privind referendumul a fost modificată, recent. Președintele a fost scos din procedura de declanșare a acestuia, iar pentru validare nu mai este nevoie de depășirea pragului de 50% prezență, ci de doar 30% din numărul total de cetățeni cu drept de vot.
Legislația prevede că modificarea legii fundamentale se poate realiza la inițiativa a cel puțin 500.000 de cetățeni cu drept de vot.
Potrivit Articolului 150 din Constituție, revizuirea Constituţiei poate fi iniţiată de Preşedintele României la propunerea Guvernului, de cel puţin o pătrime din numărul deputaţilor sau al senatorilor, precum şi de cel puţin 500.000 de cetăţeni cu drept de vot.
(2) Cetăţenii care iniţiază revizuirea Constituţiei trebuie să provină din cel puţin jumătate din judeţele ţării, iar în fiecare din aceste judeţe sau în municipiul Bucureşti trebuie să fie înregistrate cel puţin 20.000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative.
Numărul total de cetățeni cu drept de vot înscriși în Registrul electoral la data de 30 iunie 2018 este de 18.903.900, cu 1.216 mai mulți față de 31 mai 2018, când figurau în Registrul electoral 18.902.684 de alegători români.
Proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere. Acest lucru s-a produs, deja, în cazul referendumului pentru familia tradițională, prin votul de luni, din plenul Senatului.
Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire.
Legea de organizare a referendumului a fost modificată, astfel că noua legislație spune că proiectul de revizuire adoptat de Parlament va fi trimis la Curtea Constitutionala pentru ca aceasta sa îl evalueze si abia apoi va fi publicat în Monitorul Oficial, dacă primeste aprobarea CCR.
De la data publicarii vor curge cele 30 de zile, termen în care trebuie organizat referendumul. Potrivit modificărilor aduse Legii referendumului, intrate deja în vigoare, referendumul trebuie să se desfăşoare duminica.
Actuala majoritate parlamentară a mai făcut o modificare importantă: l-a scos din procedura organizării referendumului pe preşedintele României.
Prin rectificarea bugetară, Ministerul de Finanţe a alocat o sumă de 200 milioane lei în plus la Fondul de rezervă bugetară, din care ‘se va asigura finanţarea referendumului pentru redefinirea familiei şi a sumelor necesare înlăturării efectelor calamităţilor’.
Conform legii, condiţia pentru validarea unui referendum este ca la acesta să participe cel puţin 30% dintre alegătorii înscrişi pe listele electorale. Iar aprobarea se face cu voturile a 25% dintre cei cu drept de vot.
Sursa: Libertatea.ro
Lasa un raspuns