Primarul Sucevei, Ion Lungu, a făcut, miercuri, 18 ianuarie a.c, un apel către toţi parlamentarii din judeţ, în special către PSD, pentru a sprijini municipiului Suceava în obținerea pădurii din zona Cetăţii de Scaun şi a mănăstirii Zamca, dar şi pentru finanţarea Sălii Polivalente.

 În replică președintele organizației municipale, Ioan Dan Cușnir, a dezmințit acest lucru precizând că ceea ce a spus Ion Lungu este o nouă minciună.

„Parlamentarii PSD Suceava nu au avut discuții cu Ion Lungu pe tema bugetului pentru anul 2017 sau pentru sprijinirea unor proiecte punctuale, pentru că nu au fost solicitați în acest sens. Nu putem să oferim sprijin tacit, așa cum ne cere Ion Lungu în conferințe de presă, unor proiecte obscure și netransparente. Orice discuție trebuie să contribuie la o dezbatere echilibrată și corectă”, a afirmat Cușnir.

Liderul PSD a mai spus că partidul pe care îl reprezintă este pregătită să susțină orice proiect de dezvoltare a municipiului, însă manifestarea unei voințe politice depinde de un set de criterii după care va fi evaluată fiecare inițiativă. Printre aceste criterii se numără îmbunătățire cuantificabilă a calității vieții sucevenilor, orice acțiune trebuie să nu producă un impact negativ în alte sectoare de activitate sau zone geografice, și nu în ultimul rând utilizarea eficiente a resurselor și costul de oportunitate să fie cât mai mic. Cușnir consideră că fiecare dintre proiectele pentru care Lungu a cerut sprijin parlamentarilor suceveni trebuie analizate independent.

„Reabilitarea Parcului Șipote este esențială pentru îmbunătățirea infrastructurii recreative a orașului. Cu toate acestea, este nevoie de un angajament ferm că situația existentă a spațiilor verzi nu va fi neglijată, că administrația va iniția un demers paralel de creștere a densității și calității spațiilor verzi pe fiecare sector, că amenajarea urbanistică nu are de suferit și că există un plan de amenajare a Parcului Șipote. PSD Suceava își pune întrebarea de ce a ajuns Suceava un oraș care nu are un Registru al Spațiilor Verzi și nu respectă nici cele mai scăzute standarde privind spațiile verzi. De aceea, nu va susține o manevră contabilă prin care vom compromite și mai mult calitatea aerului și aspectul orașului, altfel vom ajunge să întrunim indicatorii prin scăderea populației, nu prin creșterea suprafețelor de verdeață”, a declarat liderul social democrat.

Mai mult Cușnir crede că pădurea Zamca nu poate fi transferată municipalității fără o argumentare solidă, fără o explicație privind un plan de amenajare sau privind beneficiile aduse sucevenilor.

„Din analiza noastră preliminară, pădurea Zamca se află pe un versant cu o diferență de nivel care nu permite o amenajare eficientă în scop de agrement. Așteptăm, în acest sens un argument privind sustenabilitatea și fezabilitatea acestui demers”, a mai spus Cușnir.

Ultimul proiect pentru care Lungu a cerut sprijin parlamentar se referă la Sala Polivalentă. În replică Cușnir consideră că Sala Polivalentă este un proiect care trebuie să completeze infrastructura culturală și economică a orașului.

„Pentru a fi un succes, sala trebuie dimensionată corect, cu o analiză cost- beneficiu robustă și un plan convingător de utilizare. Înainte de a ne pronunța, așteptăm un concept mai detaliat privind acest proiect”, a conchis Cușnir.

Edilul PNL Ion Lungu afirma că nu are nicio problemă să roage PSD-ul să îl ajute în demararea și implementarea acestor proiecte.

„În calitate de primar al municipiului Suceava, am oricând ușa deschisă la Guvern, la miniștri. Nu am fost niciodată refuzat. Voi merge săptămâna viitoare la Guvern. Nu ascund faptul că am avut discuții cu toate categoriile de parlamentari, de la PNL, de la PSD și de la ALDE pe această temă. Dacă am avut discuții, nu cred că este foarte important să ieșim și să facem declarații de presă comune. Important este să sprijinim tacit aceste proiecte”, a spus Lungu.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.