Curtea de Conturi a României a anunţat, în raportul public pe 2016, că a descoperit 21.427 de abateri şi erori financiar-contabile de 43,22 miliarde lei (9,5 miliarde euro), în cazul companiilor şi autorităţilor care administrează patrimoniul statului. Raportul arată nereguli la mai multe companii şi agenţii ale statului, precum CFR SA, Tarom, Poşta Română şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).

Acţiunile de control au identificat cazuri de nerespectare a reglementărilor legale, constatându-se abateri care au condus fie la nestabilirea, neurmărirea şi neîncasarea unor venituri bugetare, fie la producerea unor prejudicii ori la denaturarea unor date şi informaţii din situaţiile financiare.

În cadrul misiunii de audit financiar la Ministerul Transporturilor, raportul arată abateri privind reflectarea în evidenţa contabilă a unor elemente patrimoniale sau a unor operaţiuni , care au influenţat acurateţea situaţiilor financiare.

„Nu au fost actualizate contractele de concesiune încheiate cu Societatea Metrorex SA şi cu Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” SA, în funcţie de valoarea bunurilor din domeniul public al statului, în sumă de 6.803.865 mii lei, reprezentând obiective de investiţii finalizate, recepţionate şi date în folosinţă în perioada 2008-2016″, se arată în raport.

La CFR SA, Curtea de Conturi a constatat neconcordanţe între valoarea bunurilor înscrise în inventarul centralizat al bunurilor care alcătuiesc domeniul public al statului şi valorile existente în evidenţa contabilă, în soldul contului „Bunuri publice primite în administrare, concesiune şi cu chirie – concesiune MT”, cu suma de 84,262 milioane lei.

 

În controlul efectuat la Poşta Română (CNPR), s-au constatat deficienţe privind realitatea capitalului social al CNPR, rezultat din reorganizarea Regiei Autonome „Poşta Română”, în care au fost incluse bunuri proprietate publică a statului, date în administrare prin HG nr. 451/1996 privind transmiterea unor imobile în administrarea CNPR.

„Astfel, unele bunuri, proprietate publică a statului, au fost intabulate eronat în proprietatea CNPR, fiind constituite apoi ca şi garanţii bancare imobiliare, aşa cum reiese din contractele de ipotecă imobiliară aferente contractelor de credit, încheiate de CNPR cu diverse bănci comerciale”, se arată în raport.

Totodată, au fost decoperite nereguli privind plăţi nelegale pentru acordarea unor bonusuri, contrar prevederilor OUG nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice – 237.000 lei. În plus, raportul arată cheltuieli neeconomicoase pentru achiziţionarea unor servicii juridice, rezultat al încheierii unui contract al cărui obiect s-a suprapus cu atribuţiile Direcţiei juridice şi reglementări – 579.000 lei.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.