Dan Chidoveț este cunoscut ca fiind unul dintre primarii care pun suflet în tot ceea ce fac. Pentru el dezvoltarea comunei pe care o conduce, Dărmănești, încă de la primul mandat a reprezentat o provocare. Astăzi, această comună, aflată în proximitatea municipiului reședință de județ, se poate lăuda cu o infrastructură bine pusă la punct, cu școli dotate, dar și cu proiecte ample derulate prin programe cu fonduri europene, guvernamentale dar și din buget propriu.

 

ACCENT PE ÎNVĂȚĂMÂNT

 

Conducerea Primăriei Dărmăneşti pune accent pe educație, astfel că are în derulare, atât prin fonduri de la Ministerul Dezvoltării cât și din fonduri proprii, mai multe proiecte pentru unitățile de învățământ din localitate.

Astfel, la trei şcoli din Dărmăneşti, Dănila şi Călineşti au fost demarate lucrările de  reabilitare şi modernizate, cu extinderi pentru grupuri sanitare noi.

De asemenea, în toamna acestui an, a fost inaugurat un miniteren de fotbal în satul Dănila, care deservește orelor de sport pentru copiii de la școala din Dănila, dar și pentru toți tinerii din comuna Dărmănești. De asemenea, în apropierea terenului de fotbal, a fost inaugurat și un nou spațiu de joacă pentru copii.

„Acestea nu sunt singurele investiții pentru tinerii din comună. Astfel de miniterenuri de fotbal și spații de joacă vor fi construite în fiecare sat din Dărmănești, în funcție de banii de la bugetul local”, a declarat primarul comunei, Dan Chidoveț.

Un obiectiv important îl reprezintă și proiectul  de modernizare a grădiniţei din Măriţei, realizat cu finanţare din fonduri europene, iar la Compania Naţională de Investiţii a fost depus proiectul pentru realizarea Sălii de Sport Măriţei.

De asemenea, pentru cele patru şcoli din Călineşti Vasilache, Mărițeia Mică, Călineşti Enache şi Dărmăneşti, zona Chilibancina, care nu funcționează de o bucată de timp, reprezentanții primăriei au făcut demersuri la Ministerul Educației şi Cercetării, pentru fi transferate primăriei, în scopul schimbării destinației şi modernizării acestora.

 

DRUMURILE DIN COMUNĂ, O PRIORITATE PENTRU PRIMARUL DAN CHIDOVEȚ

 

Deoarece rețeaua de drumuri din comuna Dărmănești este foarte mare, de aproximativ 90 de kilometri, autoritățile locale au în plan, ca în următorii ani, să o reabiliteze în totalitate , atât din fonduri europene, guvernamentale, dar și proprii.

Astfel, în acest an, au fost scoase la licitaţie pentru proiectare, trei tronsoane de drum comunal, unul în satul Călineşti Enache, și două în satul Dărmăneşti, în zona gării și în zona  bisericii. Autoritățile din Dărmănești au scos la licitație pentru proiectare și un tronson de drum, de la DN 2 (E 85) Dărmăneşti, până la Farmacia Dărmăneşti, dar și proiectul unui pod peste pârâul Hatnuţa.

Primarul comunei Dărmănești a explicat că încearcă să reabiliteze porțiuni din drumurile comunale, în limita posibilităților, suma necesară pentru reabilitarea tuturor drumurilor fiind de aproximativ 35 de milioane de euro.

„Locuitorii comunei trebuie să înțeleagă că finanțarea pentru aceste reabilitări nu se obține chiar așa ușor, că trebuie îndeplinite anumite condiții. Prioritate la finanțare o au drumurile care deservesc obiective de interes, dar și drumurile de legătură între drumurile judeţene sau naţionale. Nu se poate moderniza orice drum comunal care iese dintr-un drum naţional sau judeţean şi duce într-o fundătură. Pentru a moderniza toate drumurile existente în comună, am avea nevoie de circa 35 de milioane de euro. Încet, încet le vom face pe toate, iar pe locuitorii comunei îi asigur că aceste proiectele de dezvoltare a comunei se vor derula în continuare”, a declarat primarul Dan Chidovăț.

Trebuie menționat și faptul că, din fonduri proprii, a fost extins trotuarul în zona satului Măriței, pe DJ 209D spre Dărmăneşti, au fost alocați bani pentru realizarea unor trotuare pentru satul Dănila și a fost modernizată intrarea în comună, cu alei pietonale.

 

CĂMIN CULTURAL INAUGURAT ÎN DĂNILA

 

Inaugurarea oficială a Căminului Cultural din Dănila a avut loc joi, 1 noiembrie, în prezența autorităților din comuna Dărmănești, iar realizarea acestuia s-a făcut din fonduri proprii.

Potrivit primarului Dan Chidoveț, următorul cămin care se va construi este cel din satul Dărmănești, cu finanțare din fonduri europene, pentru care este dat deja ordinul de începere a lucrărilor.

„Valoarea investiţiei va fi de aproape 1,1 milioane de lei, proiectul fiind pentru modernizarea, renovarea şi dotarea căminului cultural din satul Dărmăneşti. Pentru implementarea acestui proiect cu fonduri europene a fost finalizată licitaţia de execuţie, a fost semnat ordinul de începere a lucrărilor și urmează ca imediat ce vremea ne permite să începem lucrările”, a spus Dan Chidoveţ.

De asemenea, și în satul Măriței urmează să fie construit un cămin cultural, printr-un proiect finanţat de Compania Naţională de Investiţii, pentru care a fost  emis avizul favorabil pentru investiţie, urmând ca primăria să realizeze proiectarea.

 

APĂ ȘI CANAL ÎN COMUNA DĂRMĂNEȘTI

 

Un alt proiect important, care se află în derulare constă în realizarea aducţiunii de apă în comună și are o valoare de 1.350.000 de euro + TVA.

„Am obținut o finanţare de 1,35 de milioane de euro, fără TVA, pentru proiectul «Înfiinţare infrastructură de apă şi extindere infrastructură de apă uzată în comuna Dărmăneşti», iar în perioada următoare vor fi începute procedurile pentru licitaţia de execuţie a lucrărilor. Proiectul a fost aprobat prin Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, fiind finanţat din fonduri europene. În cadrul acestui proiect se vor construi cinci kilometri de reţele de apă potabilă şi vor fi realizate lucrări de extindere a reţelei de canalizare”, a spus primarul din Dărmănești.

Potrivit acestuia,  a fost finalizată licitaţia pentru proiectare, urmând ca în cel mai scurt timp să demareze procedurile pentru licitaţia de execuţie a lucrărilor cuprinse în cadrul acestui proiect.

Tot în 2018, primarul Dan Chidoveț a semnat și un contract de finanţare de aproape 13 miliarde de lei vechi prin programul PNDL 2, pentru reabilitarea, modernizarea, extinderea şi dotarea dispensarului uman din satul Măriței.

 

 

 

 

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.