Comuna Verești din județul Suceava reprezintă astăzi, după ani întregi de muncă a unui primar devotat care și-a pus toate cunoștințele în gospodărirea resurselor un exemplu de administrație performantă.
După mulți ani în care a domnit nepăsarea, Dănuț Gavriliuc a avut multe domenii de îmbunătățit însă, cu multă muncă și perseverență, a reușit să aducă un suflu nou în comuna pe care o reprezintă.
„Dacă vrei, poți” este mesajul primarului care se ferește să vorbească despre performanța sa în administrația publică locală. Vorbesc însă proiectele pe care le-a dus la bun sfârșit de-a lungul timpului.
Numai în anul 2018, cu bani de la bugetul local, a fost renovată Biblioteca Comunală, s-a achiziționat o sărăriță pentru deszăpezirea drumurilor și a fost finalizată remiza de pompieri. Aici există trei angajați, cu telefoane de serviciu, care asigură permanența. Tot cu bani de la bugetul local anul trecut s-au alocat aproape 3 miliarde de lei vechi pentru schimbarea șarpantelor de la școlile Corocăiești și Bursuceni.
De asemenea, tot în anul 2018 s-a semnat contractul de finanțare al proiectului depus pe măsura 7.2 care constă în asflatarea a 5,2 km de drum comunal, pe fonduri europene. Proiectul va cuprinde modernizarea a 7 drumuri din comună, iar valoarea acestuia este de 58 de miliarde de lei vechi.
Tot în 2018, pe 13 decembrie, edilul a semnat la București și proiectul finanțat de Compania Națională de Investiții, care se referă la asfaltarea a încă 3,5 km de drum comunal, un proiect în valoare de 49 de miliarde de lei vechi.
Anul 2019 a început la fel de promițător, proiectul pe AFIR cu modernizarea celor 5,2 km de drum fiind deja în faza de licitație, edilul preconizând luna octombrie pentru începerea lucrărilor.
Pentru proiectul realizat prin CNI, edilul a optat ca procedurile de licitație să fie suținute de această instituție.
„Comuna noastră se află în plină dezvoltare şi modernizare, totuşi viteza de implementare şi derulare a unui proiect, așa cum știți, nu depinde doar de noi, aici intervenind o serie de factori care fac parte din birocraţia românească. Momentul semnării contractului de finanțare nu are legătură cu cel al începerii efective a lucrărilor, iar aici vorbim de toate procedurile care trebuie duse la bun sfârșit”, a declarat edilul comunei Verești.
Tot în derulare, prin Programul Național de Dezvoltare Locală, în comună există 6 proiecte, acestea vizând două domenii extrem de importante: educația și sănătatea.
Astfel, școlile Corocăiești, Bursuceni, precum și grădinița din Verești se află în lucru, proiectul prevăzând modernizarea și reabilitarea acestora.
„Lucrările sunt efectuate în proporție de 50%, în aceste 3 unități de învățământ investindu-se peste 31 de miliarde de lei vechi. De asemenea, un proiect amplu pentru care am dat ordinul de începere a lucrărilor prevede modernizarea, dotarea și reabilitarea Școlii din Verești. Este un proiect amplu, în valoare de 44 de miliarde de lei vechi, care va permite și amenajarea unui teren de sport modern, dar și dotarea cu centrale termice noi”, a spus Dănuț Gavriliuc.
Tot prin PNDL, în satul Corocăiești se va reabilita și moderniza Dispensarul Uman, care va fi dotat și cu aparatură modernă și se va extinde rețeaua de iluminat public. Lucrările încep pe 5 aprilie a. c., aici urmând a se monta led-uri moderne.
Un alt proiect amplu care se află în derulare în comuna Verești și care reprezintă ABC-ul civilizației se referă la înființarea rețelei de apă și apă uzată, pe o lungime de 13, 5 km, în satele Hancea și Verești.Acest proiect are o valoare de peste 125 de miliarde de lei vechi și reprezintă unul dintre cele mai importante proiecte la care se lucrează în acest moment în comună.
„Vorbim aici de stații de captare, filtrare, pompare, dar și de o stație de epurare. Aici Primăria a venit cu o cofinanțare de 20 de miliarde de lei vechi și sperăm ca la jumătatea anului viitor să finalizăm acest amplu proiect, atât de important pentru comunitatea noastră”, a declarat edilul comunei.
Prin Grupul de Acțiune Locală „Valea Siretului de Jos” Primăria comunei Verești va achiziționa o autobasculantă în valoare de aproape 6 miliarde de lei vechi.
Povestea de succes merge mai departe…
Pe lângă proiectele care se află în derulare, altele vor fi depuse și în acest an spre finanțare, planurile edilului Gavriliuc fiind în continuare mărețe.
Anul 2019 a început și cu un excedent bugetar de 20 de miliarde de lei vechi, iar acești bani cumulați cu bugetul pe anul în curs îi vor permite primarului să continue povestea de succes din comună.
„Anul acesta vom aloca o parte din buget pentru a dota cu mobilier modern și aparatură Școlile din Bursuceni și Corocăiești, precum și Grădinița din Verești. Vom amplasa camere video în comună și vom amenaja mai multe izvoare. De asemenea am alocat bani și pentru nomenclatura stradală, precum și pentru intabularea terenilor. Ca în fiecare an, vom susține și sportul, cultura și cultele din comună”, a transmis primarul Gavriliuc.
Un alt proiect grandios va fi depus pe Fondul de Investiție Locală și are o valoare de 125 de miliarde de lei vechi. Acesta se referă la alimentarea cu gaz a întregii comune (68 km rețea).
Pentru că face parte și dintr-o Asociație de Dezvoltare Intercomunitară, alături de orașele Liteni și Salcea și comunele Udești și Fântânele, Primăria va accesa un proiect prin care va asfalta 7,3 km de drum, valoarea acestuia fiind de 120 de miliarde de lei vechi.
Comuna Verești este astăzi una dintre cele mai bine administrate comune din județul Suceava, iar acest fapt se datorează unui primar destoinic și echipei sale.
Lasa un raspuns