Cu toții știm de ce trebuie să avem grijă de sănătatea fizică. Și în fiecare zi primim sfaturi despre ce ar trebui să facem pentru a fi mai sănătoși, fie că vorbim despre exerciții fizice sau despre ce suplimente ar trebui să luăm pentru a ne simți mai bine. Însă, partea financiară mulți o ignorăm, deoarece considerăm că atâta timp cât avem un venit lunar, problemele se pot rezolva. Adevărul este undeva la mijloc, poți trăi când ai un venit lunar, însă nu poți face investiții, ceea ce te poate afecta pe termen lung. 

 

Sănătatea financiară îți afectează viața de zi cu zi

 

Poate nu realizezi, însă toate deciziile pe care le iei au o dimensiune financiară. Asta se reflectă în calitatea lucrurilor pe care le cumperi și în felul în care te comporți. Spre exemplu, de multe ori te îndrepți spre credite rapide pentru a cumpăra lucruri mai scumpe, cum ar fi electrocasnicele sau să mergi în vacanțe mai scumpe. Nu este neapărat un lucru rău că faci împrumuturi, dat fiind faptul că trăim într-o economie care ne obligă pe toți să luăm credite pentru a investi. Însă, este important să fii responsabil cu creditarea, iar asta se face numai în baza unei reflexii asupra sănătății financiare. 

 

Învață să fii responsabil financiar

Nu trebuie să urmezi cursurile unei facultăți pentru a învăța să fii responsabil financiar. De multe ori, nevoia te învață să o faci. Cel mai probabil îți plătești facturi imediat ce ai luat salariul, pentru a nu rămâne restant. Aceasta este o decizie responsabilă, chiar dacă frica de consecințe te obligă să o faci. Chiar și atunci când iei un simplu credit trebuie să calculezi dacă îți permiți sau nu rata lunară. Dacă vezi imaginea de ansamblu și îți calculezi pașii, vei lua decizii financiare mai bune.

 

Crearea unui buget lunar este crucial

Sănătatea financiară, precum cea fizică au nevoie de întreținere continuă. Iar pentru asta ai nevoie de un buget lunar. Acesta te învață să îți evaluezi situația financiară și să te limitezi atunci când vrei să faci ceva deosebit. Odată ce ai calculat cât din salariu dai pe facturi, chirie și rate la bănci, poți să stabilești ce sumă de bani cheltui pe mâncare, ieșit în oraș și cât pui deoparte pentru micile cheltuieli. Astfel, vei putea chiar și să economisești. Mai mult, bugetul îți arată care sunt zonele în care cheltui foarte mulți bani. Dar și dacă îți permiți să cumperi ceva anume, sau ești obligat să iei un credit rapid pentru a-ți rezolva problemele. 

 

Trebuie să economisești

Dacă sportul te menține în formă, atunci un fond de economii te relaxează. Poți să pui în fiecare zi sau în fiecare lună, atunci când primești salariul, deoparte o anumită sumă de bani. Dacă renunți la un obicei nociv, cum ar fi fumatul, atunci poți pui banii pe care i-ai fi cheltuit deoparte.  De asemenea, poți să iei un simplu credit pentru a forma o bază și apoi să plătești lunar ratele. Indiferent care este metoda pe care o alegi, este important să fii constant. Iar atunci când îți pierzi motivația adu-ți aminte că o dietă sănătoasă, nu este întotdeauna gustoasă, însă, te ține departe de medic. 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.