Există o corelație directă între execuția bugetară (modul în care se încasează veniturile și modul în care se efectuează cheltuielile) și starea neuro-mentală a miniștrilor de Finanțe. Poate fi chiar modelată.
Când fostul ministru al Finanțelor Gheorghe Pogea (despre care Băsescu îmi spunea personal ,,Pogea e bun’’) ajungea să constate peste 6 luni că avusesem dreptate în privința crizei financiare, punea mâna pe telefon la miezul nopții și mă înjura (am rugat încă de atunci public SRI-ul să îmi pună la dispoziție înregistrarea). Pe Pogea îl lăsaseră nervii.
Acum, pe Eugen Teodorovici l-au lăsat nervii, debușând bădărănesc asupra colegei jurnalist economic, Cătălina Porumbel, care i-a adresat o întrebare extrem de pertinentă: de ce a vârât pe ușa din dos înghețarea redevențelor la exploatările de gaz off-shore. La momentul în care l-au lăsat nervii (28 octombrie 2018), Eugen Teodorovici știa însă ceva ce noi nu știam: execuția bugetară pe primele 9 luni ale anului, pe care a tot ascuns-o, nepublicând-o în 25 octombrie 2018. Văzând execuția bugetară, pe ministrul Finanțelor l-au lăsat nervii. Iată de ce:
Deficitul bugetar este mai mare cu 10 miliarde de lei față de anul trecut pe vremea aceasta, în ciuda creșterii economice măsurate de 4% și estimată din pix la peste 5%. Asta înseamnă deja o gaură bugetară de 17 miliarde de lei. Nominal, este mai mare de 2,46 ori decât deficitul de anul trecut pe vremea asta. Este cel mai mare deficit bugetar de după criză, la finalul primelor 9 luni din an.
Pe ministrul Finanțelor l-au lăsat nervii constatând și că deficitul bugetului de asistență socială (măsurat prin transferuri cu 8,4 miliarde de lei mai mari decât anul trecut pe vremea acesta) mai dovedește o minciună guvernamentală: transferul contribuțiilor de la angajator la angajat făcută în numele ,,echilibrării’’ bugetului de pensii – adică deficit zero, a fost o foarte mare minciună.
Pe ministrul Finanțelor l-au lăsat nervii și când a văzut că s-au majorat cheltuielile cu 34 de miliarde de lei (+3,8 miliarde lei pe lună) iar veniturile cu doar 24 de miliarde de lei în condițiile în care ritmul de majorare al cheltuielilor, care sunt deja mai mari, este de 18,4% față de cel al veniturilor, deja mai mici, de 13,6%.
Pe ministrul Finanțelor l-au lăsat nervii și când a văzut absorbția mizerbilă a fondurilor europene, unde se prezenta drept specialist also known as Neferititi de la Fonduri. În primele 9 luni, România a absorbit doar 9,2 miliarde de lei, din care 6 miliarde au fost plăți directe pentru agricultură (subvenții), deci numai 3,2 miliarde de lei efectiv și alea pe bazaconii fără finalitate.
Pe ministrul Finanțelor l-au lăsat nervii și când a văzut cheltuielile de personal mai mari cu 25% față de anul trecut pe vremea asta, respectiv un plus în fiecare lună de 1,4 miliarde de lei pentru plata sectorului bugetar, ceea ce ridică factura lunară pentr bugetari la 7 miliarde de lei pe lună. 4 luni de abstinență de la majorarea salariilor bugetarilor ar fi echivalat cu fondurile pentru construcția autostrăzii Comarnic Brașov. Cum să nu te lase nervii?
Pe ministrul Finanțelor l-au lăsat nervii și când a văzut că am plătit cu 1,7 miliarde de lei mai mult dobânzi, respectiv plus 21% față de anul trecut (în total 9,7 miliarde lei, respectiv 58% din deficitul bugetar) și anticipând că nu mai există șanse reale ca deficitul bugetar să fie păstrat la sub 3% din PIB în condițiile în care până la sfârșitul anului trebuie să achităm și contribuția către bugetul european (circa 1% din PIB).
Pe ministrul Finanțelor l-au lăsat nervii atunci când a observat că dacă în ultimele 3 luni ale anului se va merge în același ritm al veniturilor și cheltuielilor ca și anul trecut (când deficitul a urcat de la 0,8% la 3%), deficitul bugetar pentru 2018, an centenar, va fi de 4%.
Concluziv, pe ministrul Finanțelor l-au lăsat nervii atunci când a realizat că, din nou, analiștii au avut dreptate. La începutul anului când guvernul prognoza creștere economică de 5% și deficit de 3%, spuneam: mai degrabă va fi invers – deficitul se va apropia de 5% iar pe măsură ce cheltuielile de investiții vor fi sugrumate, creșterea economică va coborî spre 3%. Ceea ce ne arată bugetul acum, după 9 luni, confirmă că mai degrabă deficitul accelerează spre 5% iar creșterea economică frânează spre 3%.
Și ne mai arată ceva execuția bugetară, ceva ce v-am mai spus: macrostabilitatea de până acum s-a bazat doar pe noroc și iresponsabilitate: dobânzi zero în lume, iar creșterea economică nu a fost folosită pentru restructurare. Dobânzile mici nu au fost folosite pentru proiecte naționale ci pentru creșterea salariilor, pe datorie. Acest lucru, cu complicitatea BNR, care a acționat prea târziu și prea puțin prin politica monetară, rezultanta fiind lovirea clasei de mijloc, neajutând în mod real economia și cauționând cheltuirea iresponsabilă de către guverne a unor sume pe care nu le aveau.De asta l-au lăsat nervii pe ministrul Finanțelor pentru că dezideratul s-a transformat în frustare, iar frustrarea, ca și în 2009, va conduce la măsuri disperate. Din informațiile mele domnul Teodorovici și-a selectat deja costumul în care îi va primii pe oficialii de la FMI. Cum să nu te lase nervii?
Lasa un raspuns