Preşedintele Klaus Iohannis a conferit joi mai multor unităţi militare, instituţii din domeniul culturii, patrimoniului arhivistic şi cultivării memoriei eroilor, Medalia Comemorativă „Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului” şi Medalia aniversară „Centenarul Marii Uniri”.
Printre cele 65 de instituții care au primit distincții din partea președintelui Klaus Iohannis s-a numărat și Muzeul Bucovinei, condus de directorul Emil Ursu.
În discursul său Klaus Iohannis a amintit că, în urmă cu câteva zile, s-au împlinit 100 de ani de la primele alegeri parlamentare desfăşurate în conformitate cu principiile votului universal, iar pe 28 noiembrie se împlinesc 101 de la Unirea Bucovinei cu România.
„În urmă cu câteva zile, s-au împlinit 100 de ani de la primele alegeri parlamentare desfășurate în conformitate cu principiile votului universal.
Deși femeile erau în continuare excluse, scrutinul din noiembrie 1919 a arătat un important progres al democrației în România, precum și faptul că statul român, respectând promisiunile făcute în timpul grelei campanii din 1917, s-a înscris pe un nou curs politic, de factură europeană.
Astăzi, 28 noiembrie, se împlinesc 101 ani de la Unirea Bucovinei cu România. Pe jertfele de acum un secol s-a clădit nu doar o Românei mai mare, a tuturor românilor, ci și o patrie care să-i unească pe toți cei care au dorit o țară mai bună și mai dreaptă, fără discriminări ori privilegii.
Să ne amintim spusele marelui om politic Iuliu Maniu, care pe Câmpul lui Horea de la Alba Iulia vedea Marea Unire drept oportunitatea de „a înstăpâni pentru totdeauna o adevărată democrație și o deplină dreptate socială!”, a afirmat Iohannis.
Trebuiau decorați cu „Nicovală &Baros cu spade”,practic spade surori gemene…