Se vorbește de depolitizarea sistemului de învățământ de foarte mulți ani, dar nu s-a întâmplat mare lucru în mod concret.

În schimb, tehnocrații Guvernului Cioloș par a fi ceva mai deciși. Astfel, pentru prima oară, după mulți, mulți ani, se speră că anul acesta candidații la funcția de director de școală vor participa la un concurs scris. Potrivit ministrului Educației, Adrian Curaj, pentru a ocupa funcțiile de directori de școli, în prima etapă candidații vor participa la un test național online.

„Concursurile pentru directori de școli au fost de la început și sunt o prioritate, lucrăm cu un grup puternic, de specialiști care s-au ocupat de resurse umane în multinaționale (…). Am încredere că vom putea veni în prima etapă a concursului de directori cu un test online național, astfel încât să aibă încredere că pot aplica toți. Va fi acest test de resursă umană online general și, după ce trec acest test, vor putea să își ducă dosarele pentru concurs”, a explicat ministrul. În plus, directorii vor fi numiți direct de către consiliul de conducere al școlii.

Reducerea numărului de comisii din școli și posibila desființare a IȘJ

Ministrul Educației a mai anunțat că numărul comisiilor din școli se va reduce de la 21 la 7. „Până la sfârșitul lunii aprilie, vom veni cu o listă întreagă de documente. Avem 21 de comisii și acum am pregătit 7 pentru școli. Ele vor fi funcționale din 1 septembrie. Am discutat deja cu cei de la Inspectoratele Școlare Generale, nu putem bulversa acum în timpul anului. Sunt pregătite toate, doar trebuie să anunțăm. De la 1 septembrie, 7 comisii atât, în loc de 21”, a spus ministrul. O altă modificare adoptată recent de Camera Deputaților se referă la desființarea inspectoratelor școlare, cu scopul descentralizării în domeniul educațional. Dacă inspectoratele școlare vor fi desființate, atribuțiile de administrare vor fi preluate de administrația locală, care deține deja terenurile și clădirile în care funcționează școlile și de care se vor ocupa de acestea în baza resurselor proprii și a finanțărilor de la minister.

Dispar IȘJ-urile? Și atunci cine va lua șpăgile pentru titularizări sau supliniri?

Profesorul sucevean I. C. Se miră de cele auzite: „Măi, să fie… Dar ce vor face directorii ăia semianalfabeți, ajunși în funcție fără să aibă nicio abilitate managerială, fiind doar niște simpli politruci… Vaaai… Dispar IȘJ-urile? Și atunci cine va lua șpăgile pentru titularizări sau supliniri? Sau se va înființa pe lângă primării vreun departament de control, condus tot de lipitori de afișe, scursuri incompetente ale sistemului?”.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.