Deputații AUR de Suceava, Dorel Acatrinei și Florin Pușcașu, i-au solicitat ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Adrian Ionut Chesnoiu, să spună dacă are soluții pentru sustinerea fermierilor ca urmare a cresterii preturilor la combustibili si îngrasăminte.
Parlamentarii suceveni au precizat că rata accizei reduse, în anul 2022, pentru motorină utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură în sectoarele vegetal, zootehnic şi îmbunătăţiri funciare, este de 103,887 lei/1.000 litri și reprezintă conversia din euro în lei a ratei minime de impozitare de 21 euro/1000 litri calculată la rata de schimb a monedei euro din data de 1 octombrie 2021.
Pentru anul 2022, diferenţa dintre nivelul de 1.734,66 lei/1.000 litri al accizei prevăzut la nr. crt.12 din Anexa nr. 1 la titlul VIII „Accize şi alte taxe speciale” din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare, actualizat conform art. 342 alin. (1), (3) și (4) din acelaşi act normativ și rata accizei reduse prevăzută la alin. (22), este în cuantum unitar de 1,630 lei/litru și se acordă sub formă de rambursare.
Valoarea nominală a ajutorului de stat pentru reducerea accizei la motorină pentru anul 2020 a fost de 1,5258 lei/litru, înregistrând o scădere de 20 la sută față de Trimestrul IV din 2019, când fermierii au primit 1,8952 lei/litru,
„Fermierii români consideră că nivelul actual al subvenției pentru motorină utilizată în agricultură este mult prea scăzut, ținînd cont de creșterile prețurilor combustibililor. Reprezentanții fermierilor au transmis care este situația din ferme și ce solicită fermierii de la autorități. Astfel, sunt două mari probleme:
- Pretul îngrășămintelor a crescut de 4 ori fată de 2021 și autoritățile nu au găsit soluții pentru susținerea fermierilor.
- Prețul combustibililor a crescut exagerat de mult iar subvenția ar trebui să fie undeva la 3 lei/litru au precizat pentru mass-media reprezentanții fermierilor. Astfel, acciza la motorina este de 1,630 lei/litru pentru trimestrul I din 2022 și se solicită creșterea subvenției la 3 lei/litru.
APIA primeste cererile de plată până la data de 02 mai 2022
Comisia Europeană a aprobat subvenția de 107 Euro/ha pentru Polonia pentru sprijinirea fermierilor care se confruntă cu dificultățile cauzate de scumpirea îngrășămintelor. Românoa nu are un astfel de avantaj competitiv pe piața europeană. Putem spune că Guvernul Polonez ne-a luat-o înainte.
Este necesar să depuneți cereri de sprijin la Comisia Europeană dar este sigur că nu trebuie să vă mai bazați doar pe Uniunea Europeană și să dezvoltați, complementar, programe românesti de sprijin în genul Sapard-ului Românesc.
Față de această situație vă rugăm să ne răspundeți la următoarele intrebări:
-
Ce soluții aveți pentru cresterea preturilor la combustibil?
-
Ce soluții aveți pentru cresterea preturilor la îngrașăminte?”, i-au transmis parlamentarii AUR de Suceava ministrului Agriculturii.
Lasa un raspuns