Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan i s-a adresat ministrului Educației Naționale, Valentin Popa, cerându-i clarificări privind distribuirea tichetelor de vacanță către personalul din sistemul de învățământ în anul 2018.

Potrivit prevederilor Legii-cadru nr.153/2013 privind salarizare personalului plătit din fonduri publice, personalul din sistemul bugetar beneficiază de acordarea unor tichete de vacanță în limita nominală a valorii de 1.450 de lei. Această măsură ar trebui să reprezinte un stimul important pentru turismul intern, din România, atâta vreme cât aceste tichete se pot utiliza exclusiv pe teritoriul național. Chiar dacă cu o relativă întârziere, inspectoratele școlare județene au demarat procedurile specifice pentru colectarea informațiilor, în vederea distribuirii tichetelor de vacanță pentru anul 2018”, a declarat Ioan Balan.

Deputatul sucevean susține că, din păcate, ca orice demers de politică publică din ultimii ani, nici acesta nu a scăpat piedicilor birocratice și problemelor de aplicare unitară, la nivel național.

De mai multe săptămâni, în spațiul public au apărut informații potrivit cărora tichetele de vacanță sunt distribuite către dascăli sub condiționalitatea completării unor formulare tip/cereri, prin care titularii solicită expres acordarea sau «renunțarea» la un drept conferit de lege. De asemenea, deși prevederile Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal sunt extrem de clare – aceste venituri nu sunt supuse impozitului pe venit – mare parte dintre inspectoratele școlare și contabilii care întocmesc statele de plată nu cunosc dacă le supun sau nu impozitului pe venit”, a mai declarat Ioan Balan.

Ca deputat sucevean, care se adresează unui ministru sucevean al educației, cu speranța ca turismul din Județul Suceava să fie un beneficiar al turismului intern al românilor, Ioan Balan i-a solicitat ministrului Educației să explice de ce este nevoie ca personalul din învățământ să completeze cereri exprese pentru acordarea tichetelor de vacanță, atâta vreme cât vorbim despre un drept conferit de lege, iar informațiile despre cadrele didactice și personalul auxiliar sunt, în totalitate, deținute de inspectorate și conducerile școlilor.

Ce se întâmplă cu personalul din sistemul de învățământ care, din considerente obiective (concediu medical etc) nu și-a completat cererea pentru acordarea drepturilor de vacanță? Pierde acest drept?”, a mai întrebat Ioan Balan.

În final, deputatul liberal sucevean i-a cerut ministrului Valentin Popa să spună când intenționează să emită o circulară care să conțină clarificări privind regimul fiscal al drepturilor de vacanță, care nu se supun impozitului pe venit, precum și altor contribuții sociale.

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.