Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan a susținut, în plenul Camerei Deputaților, o declarație politică prin intermediul căreia a subliniat că România a traversat două momente deosebit de grele, care au afectat puternic antreprenorii români. Acesta a precizat că prima perioadă, cea cuprinsă între anii 2017-2019, a reprezentat de departe cel mai puternic atentat la dezvoltarea și competitivitatea operatorilor economici români, întrucât a însemnat sufocarea mediului de afaceri cu impozite și taxe, majorări de accize, costuri suplimentare pentru forța de muncă și sistarea investițiilor publice generatoare de efecte de multiplicare și de cerere pe orizontală. După ce această perioadă nefastă din istoria economică a României a luat sfârșit, pandemia a lovit necruțător în majoritatea sectoarelor dinamice, susținute în mod special de curajoșii antreprenori români: turism, alimentație, comerț cu amănuntul, dar și altele. Ioan Balan a adăugat că, din fericire, anul 2020 a găsit România cu o guvernare liberală, care a acționat la timp și eficient, astfel încât către finalul anului am ajuns campionii europeni ai creșterii economice. Este un succes care se datorează în mare parte măsurilor liberale, dar, acest succes nu ar fi existat dacă mii de întreprinzători români nu s-ar fi încăpățânat să-și salveze afacerile și să protejeze locurile de muncă ale angajaților, cu sacrificii și pierderi încă greu de estimat.

„Cel mai bun lucru care ni s-a întâmplat în ultimii ani a fost acela că, deși timid, antreprenoriatul românesc s-a dezvoltat prin propriile resurse și a început să devină tot mai prezent pe piața locală și internațională. Constatăm cu satisfacție că avem operatori economici care construiesc infrastructură la o calitate superioară față de firme mari din străinătate, că unii producători de alimente sau textile sunt deosebit de bine apreciați în țară sau peste hotare, că domeniul tehnologiei informației a devenit un adevărat brand de țară, grație tinerilor care inovează în industria software. Cu toate acestea, cred că suntem cu toții de acord că antreprenorii români nu se pot dezvolta mai repede și mai bine și nu pot rezista la nesfârștit concurenței puternice din UE, fără un sprijin direct și susținut al statului român. Dacă ne uităm la firme puternice din Vestul continentului și ne întrebăm cum de au reușit să devină așa competitive, ar trebui să știm că ele au fost și sunt susținute de guvernelor lor să se dezvolte.

Guvernarea PNL a reușit să elimine în anul 2020 accizele suplimentare, taxele aberante pentru anumite sectoare și impozitele nejustificate pentru contractele parțiale de muncă. În anul 2021, în ciuda contextului economic dificil, niciun impozit nu se majoreză și nici alte poveri fiscale nu apar. Mai mult decât atât, a fost demarat un amplu proces de debirocratizare și de informatizare, care înseamnă reducere de costuri și de timp pentru operatorii economici. Tot în sprijinul economiei românești, programele sectoriale de granturi pentru IMM-uri și accesul mult mai ușor la credite garantate de stat, creează toate condițiile pentru firmele românești să se poată dezvolta, să poată deveni mai competitive, să poată să vândă mai mult și să își răsplătească angajații cu salarii comparabile cu cele din statele dezvoltate din UE. Îmi doresc foarte mult ca și cele peste 30 de miliarde de euro pe care România le va utiliza prin Planul Național de Redresare și Reziliență să contribuie direct la dinamizarea și dezvoltarea capitalului autohton, pentru că pe firmele românești ne putem bizui la greu. O țară fără firme naționale puternice nu se poate considera că are o economie solidă, rezistentă la eventuale alte noi provocări”, a declarat deputatul PNL de Suceava Ioan Balan.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.