Deputatul PNL Ioan Balan i-a adresat o interpelare ministrului Mediului, Grațiela Gavrilescu, interesat fiind de axele prioritare de finanțare pentru proiecte de management integrat al deșeurilor și pentru colectarea selectivă.
În ciuda tuturor eforturilor depuse de majoritatea miniștrilor Mediului din România, precum și în ciuda încercărilor repetare ale autorităților administrației publice locale, problema gropilor de gunoi, alături de găsirea unor soluții de management integrat al deșeurilor, reprezintă încă o chestiune nerezolvată pentru cea mai mare parte a autorităților locale. Mai mult decât atât, România a depășit toate termenele de tranziție agreate de Comisia Europeană, fiind, începând cu 1 ianuarie 2018, sancționabilă financiar pentru nerespectarea mai multor standarde de mediu în privința deșeurilor menajere și al selectării/colectării diferențiale a deșeurilor reciclabile”, a declarat deputatul sucevean.
Ioan Balan precizează ci, în județul Suceava, în ciuda eforturilor autorităților publice locale și județene, se confruntă cu același tip de probleme în problema deșeurilor menajere, la nivelul județului funcționând nu mai puțin de cinci gropi de gunoi, autorizate doar temporar.
În acest context, există aproape un consens unanim al autorităților locale, în vederea promovării unor programe privind colectarea diferențiată a deșeurilor reciclabile, printr-o colaborare directă și strânsă cu cetățenii. După cum foarte bine cunoașteți, pentru anii următori, ca efect al creșterii cheltuielilor de personal în administrația publică, bugetele locale nu dispun de resurse financiare suficiente pentru realizarea unor investiții atât de însemnate, cum sunt gropile de gunoi ecologice, după standarde europene. De asemenea, autoritățile locale nu dispun nici de resursele financiare necesare pentru a promova proiecte integrare de stimulare / selectare / colectare / reciclare a unor deșeuri care pot fi reutilizate în ciclurile de producție”, a mai declarat Ioan Balan.
În contextul în care, la dispoziția României se află resurse financiare nerambursabile consistente în cadrul financiar multianual 2014-2020, deputatul sucevean îi cere ministrului Mediului să precizeze cum intenționează să sprijine autoritățile administrației publice locale, în vederea finanțării, din resurse financiare nerambursabile, a unor obiective de investiții care să rezolve problema deficitului de gropi de gunoi ecologice la nivel local.
Intenționați ca, din resurse financiare nerambursabile sau din resursele Fondului Național de Mediu, să generați un program național prin care cetățenii/comunitățile locale să fie stimulate în selectarea/ colectarea diferențiată a deșeurilor reutilizabile/reciclabile”, a mai întrebat Ioan Balan.
De asemenea, deputatul sucevean dorește să știe și care sunt măsurile pe care ministerul Mediului intenționează să le aplice pentru ca, la solicitarea autorităților locale de realizare și amplasare de gropi ecologice de gunoi (obiective de investiții noi), avizele / autorizațiile de mediu să nu treneze cu anii, ci să fie elaborate și eliberate cu celeritate, printr-o comunicare directă și o coordonare/colaborare permanentă cu beneficiarii, autorități ale administrației publice locale.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.