Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan i-a adresat o interpelare ministrului Educației Naționale, Valentin Popa, cerându-i acestuia să precizeze care sunt școlile din județul Suceava care vor fi închise sau comasate, dar și ce măsuri a luat ISJ Suceava pentru a nu îngrăi accesul elevilor la educație.

Ioan Balan precizează că, potrivit art. 15 din Ordonanța de urgență a Guvernului. nr.90/2017 privind unele măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene ”(1) Ordonatorii de credite ai instituțiilor și autorităților publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002, cu modificările și completările ulterioare, au obligația de a reduce cu 10% plățile efectuate în anul 2018 pentru bunurile și serviciile aferente întreținerii și funcționării instituției.”

„Chiar dacă această prevedere poate părea utilă pentru unii ordonatori de credite, în legătură cu care Curtea de Conturi a România constată anual o vădită risipă de resurse financiare, pentru Ministerul Educației Naționale prevederile alin.(1) înseamnă tăieri din resurse deja insuficiente. Mai mult decât atât, fostul ministru Liviu Pop, a dispus inspectoratelor școlare, încă din luna decembrie a anului 2017, să propună măsuri de diminuare a cheltuielilor, adică, implicit, de restructurare a rețelei școlare, fie prin închiderea unor unități școlare, fie prin comasarea lor sau prin diminuarea numărului de posturi de cadre didactice”, a declarat Ioan Balan.

Deputatul liberal susține că, din păcate, nici Județul Suceava nu face excepție la această acțiune națională de restructurare a rețelei școlare, prin aceasta înțelegându-se că din anul școlar 2018/2019 mai multe unități școlare, în special din comunele defavorizate ale județului vor fi închise.

Având în vedere efectele negative previzibile asupra elevilor din clasele primare, dar și incertitudinile în care trăiesc sute de cadre didactice, care nu știu dacă din luna septembrie vor mai avea norma didactică, Ioan Balan i-a solicitat ministrului Educației să precizez dacă la nivelul Județului Suceava s-a elaborat deja un plan de restructurare, pe baza propunerilor Inspectoratului Școlar Județean, dar și să îi pună la dispoziție situația școlilor care urmează a fi comasate, închise, precum și numărul de posturi didactice care vor dispărea din toamna acestui an.

„Presupunând, prin absurd, că în cazul în care numărul foarte mic de elevi chiar ar justifica în unele situații comasarea unor unități de învățământ, vă solicit, domnule ministru, să precizați dacă Inspectoratul Școlar Județean Suceava a luat toate măsurile pentru a nu îngrădi accesul elevilor la educație: transport până școală și de la școală către casă, achiziția de microbuze școlare speciale, asigurarea de șoferi calificați pentru transport de persoane, cantități suficiente de carburanți, precum și multe alte aspecte”, i-a mai cerut deputatul Ioan Balan ministrului Valentin Popa.

Deputatul sucevean a cerut și să îi fie prezentată o situație detaliată cu privire la numărul de elevi, numărul de clase și numărul de cadre didactice care învață/predau în sistemul de predare simultană – un sistem profund ineficient.
De asemenea, deputatul Ioan Balan i-a solicitat lui Valentin Popa să îi prezinte demersurile făcute pe lângă ministrul finanțelor sau premier, astfel încât Ministerul Educației Naționale să fie exceptat de la prevederile art. 15 din Ordonanța de urgență a Guvernului. nr.90/2017.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.