Deputatul PNL Dumitru Mihalescul i-a adrseat o interpelare ministrului Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, referitoare la măsurile programate pe termen scurt pentru creșterea ocupării tinerilor.
„Înainte de toate, țin să vă felicit pentru modul extrem de eficace în care ați reușit să protejați locurile de muncă din sectorul privat pe perioada stării de urgență/de alertă, atât prin mecanismul șomajului tehnic, cât și prin măsurile active de reluare a activităților economice și de susținere a unei părți consistente din salariul plătit de angajatori. Reușita acțiunilor dumneavoastră se poate constata în ultimele cifre comunicate de Institutul Național de Statistică al României care, în 3 iunie 2020, ne informa că, în luna aprilie, rata șomajului a crescut cu numai 0,2% față de luna martie, adică de la 4,6% la 4,8%.
Chiar dacă performanțele domniei voastre sunt incontestabile, nu putem să trecem cu vederea faptul că, de foarte mulți ani, o problemă structurală rămâne nerezolvată – șomajul foarte mare în rândul tinerilor”, a transmis Dumitru Mihalescul.
Acesta a precizat că, potrivit ultimelor date comunicate, rata șomajului pentru tinerii cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani continuă să rămână în intervalul de variație 17,4%-17,5%, ceea ce este o adevărată problemă pentru economia și societatea românească pe termen mediu și lung.
„Cunoscând intențiile Guvernului României de a implementa un amplu pachet de măsuri pentru relansarea economiei post-criză și știind că guvernele anterioare nu au utilizat aproape deloc fondurile europene nerambursabile din componenta financiară ”Inițiativa privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor”, vă rog, doamnă ministru, să aduceți următoarele precizări:
- Pe lângă măsurile deja aprobate în prima parte a anului, pentru stimularea angajării tinerilor, vă rog să precizați ce alte scheme de ajutor/stimulente financiare aveți în vedere să acordați angajatorilor, pentru a diminua cât mai rapid șomajul în rândul tinerilor?
- În condițiile în care mulți tineri deși au finalizat studii și dețin una sau mai multe diplome de studiu, dar nu au nicio calificare cerută pe piața muncii, vă rog să precizați dacă aveți în vedere să promovați măsuri de calificare a acestei categorii de vârstă, cu ajutorul fondurilor europene nerambursabile?”, a mai transmis deputatul Dumitru Mihalescul.
Lasa un raspuns