Luni, după dezbaterea publică organizată la Ministerul Justiției, Iordache a ținut să facă precizări cu privire la ambele proiecte de ordonanță de urgență (OUG) care au inflamat spiritele în ultimele săptămâni: cel privind grațierea și cel legat de modificări aduse Codului Penal.
Cu privire la primul proiect de OUG, ministrul Florin Iordache a iterat ideea că acesta „nu se adresează unor persoane, ci încercăm să redresăm unele condiții din penitenciarele românești”.
„Clar nu se adresează criminalilor, violatorilor, celor care sunt acuzați de fapte de corupție”, a continuat Iordache, punând, în schimb, accent pe recuperarea prejudiciilor, ca o direcție urmărită de Guvern în acest proiect de ordonanță.
Cât privește al doilea proiect de OUG, ministrul social-democrat a dat asigurări că Executivul a ținut cont de recomandările Curții Constituționale a României (CCR).
În acest punct, PSD-istul a amintit episodul în care Raluca Prună modificase și ea – tot prin OUG – Codul Penal, dând de înțeles că aceste schimbări au fost necesare ca urmare a unor hotărâri ale CCR. Surprinzător este faptul că Florin Iordache a repetat acum discursul tehnocratei, de învinovățire a Parlamentului.
„Acum 1 an de zile, fosta conducere a ministerului a putut veni să repare prin ordonanță 60 de modificări pe care le-a precizat CCR. Noi acum încercăm să remediem 6 prevederi pe care CCR ni le-a impus de 1 an de zile. Era treaba Parlamentului – nu le-a făcut. Săptămâna trecută, CCR a mai găsit încă 6 articole și așteptăm motivarea CCR și pentru aceste articole, pentru ca și acestea să poată fi făcute să fie constituționale. Eu am spus de la preluarea mandatului: ne dorim niște legi clare, coerente, pe care fiecare cetățean (dacă are sau dacă n-are pregătire juridică) să le poată constata. De asta am venit eu aici: să repar acele lucruri care nu sunt în concordanță cu o legislație modernă, europeană”, a continuat Iordache.
În continuare, Florin Iordache a dat asigurări că o dezbatere publică ar avea loc – chiar dacă doar timp de 5 zile – și în cazul în care Guvernul și-ar asuma răspunderea pe cele două ordonanțe de urgență. Totuși, ministrul nu a putut spune ce variantă ar alege, mulțumindu-se doar să declare că va face acest anunț după o discuție cu premierul Sorin Grindeanu și după ce va termina lucrul asupra celor două OUG-uri, întrucât „varianta inițială, fără îndoială, va fi amendată”.
Totodată, ministrul Iordache a dat asigurări că „actele normative nu se fac pentru politicieni, ci pentru a rezolva politica penală a statului”. Declarația a fost făcută ca urmare la întrebările presei dacă nu cumva aceste două proiecte de OUG-uri au fost făcute cu dedicație pentru politicienii deja încarcerați sau urmăriți penal.
Nu în ultimul rând, solicitat să reacționeze la mesajul transmis luni de către președintele Klaus Iohannis (care a cerut retragerea celor două proiecte de OUG), Florin Iordache a oferit o replică evazivă: „Voi veni în fața Guvernului cu niște acte coerente, care să respecte consultarea publică”.
Sursa: www.psnews.ro
Lasa un raspuns