Datorită creşterii temperaturii atmosferice şi a precipitaţiilor importante din ultimele două zile, formaţiunile de gheaţă formate anterior în albiile râurilor Bistriţa şi Moldova, precum şi pe afluenţii acestora, s-au desprins deplasându-se în aval sub formă de blocuri şi zăpoare de gheaţă şi au format aglomerări în secţiuni mai înguste ale albiilor şi la coturi, în spatele cărora s-au acumulat cantităţi importante de apă. Prin deviere de la cursul normal al albiilor, acestea puneau în pericol gospodăriile şi operatorii economici riverani.

Fenomenul s-a amplificat în dimineaţa zilei de ieri prin  desprinderi succesive de gheaţă pe râul Bistriţa, în dreptul localităţilor Cârlibaba, Iacobeni, Vatra Dornei şi Dorna Arini, pe râul Dorna în comuna Dorna Candreni şi pe râul Moldova în localităţile Breaza şi Fundu Moldovei.

Pentru limitarea efectelor periculoase, la Iacobeni au intervenit echipaje de pompieri de la detaşamentul Vatra Dornei, Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă, Detaşamentul de Jandarmi Vatra Dornei, Poliţia, SGA lucrători şi utilaje de la SDN Câmpulung Moldovenesc, alte forţe locale mobilizate în zonele critice. Ca urmare a creşterii continue a debitului râului Bistriţa şi a acumulărilor de gheaţă formate, forţele deplasate în teren au intervenit pentru evacuarea apei din două curţi şi din sediul unei societăţi comerciale .

 

 

În municipiul Vatra Dornei a fost distrusă o punte pietonală

Din cauza unui zăpor format pe râul Bistriţa, în această zonă  a judeţului Suceava a apărut riscul producerii unor inundaţii.  Și în Vatra Dornei,  podul  care făcea legătura între strada Schitului şi strada Chilia, a fost smuls de gheață.
„ Suntem la un început de an foarte dificil. Viitura care a venit dinspre Cârlibaba, Botoș, Iacobeni, a avut o putere  foarte mare
și a reușit să smulgă pur și simplu puntea de la Strada Schitului. Vom avea o întâlnire și cu consilierii locali  și vom găsi o soluție. După cum vedem ce e vechi ne lasă. Trebuie să schimbăm mentalitatea dornenilor și să facem lucruri trainice. O punte de beton este în mod sigur  o soluție”, a declarat primarul municipiului Vatra Dornei, Ilie Boncheș.

 

 

 

 

Totodată, pe râul Moldova, în localitatea Fundu Moldovei au intervenit echipaje de la detaşamentul de pompieri Câmpulung Moldovenesc. În sprijinul intervenţiei s-au alăturat două utilaje de la CLSU Fundu Moldovei cu patru lucrători, un autoturism al poliţiei cu doi agenţi şi trei lucrători SGA cu o autospecială.

Și în comuna Breaza au acţionat forţe şi mijloace de la Detaşamentul Câmpulung Moldovenesc deplasate de la Fundu Moldovei. În sprijinul intervenţiei s-au alăturat grupa pirotehnică a detaşamentului Suceava, patru  lucrători de la CLSU cu un utilaj, doi agenţi de poliţie şi doi lucrători de la SGA.

Dacă situaţia o va impune se ia în calcul distrugerea prin metode pirotehnice a podului şi a aglomerărilor de gheaţă de pe râul Moldova în dreptul localităţii Colacu, comuna Fundu Moldovei, precum şi supraînălţarea digului din aceeaşi localitate.

Trebuie amintit faptul că intervenţia tuturor forţelor şi mijloacelor este coordonată de către prefectul judeţului Suceava, Constantin Harasim şi condusă operaţional în teren de șeful ISU Suceava, generalul de brigadă, Ion Burlui.

 

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.