Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a afirmat că pe viitor își dorește să existe o formulă clară în ceea ce privește alocarea banilor din cote defalcate din impozitul pe venit și din cota de TVA, sume ce sunt repartizate de administrația județeană.

„A fost o perioadă când acești bani se împărțeau după o anumită formulă – banii veniți din TVA și din celelalte surse de la bugetul central, și mi-aș dori să se întâmple același lucru și acum. În cadrul ședinței de astăzi, Consiliul Județean a aprobat 20% din banii care vin de la centru pentru primăriile din teritoriu. Am avut o solicitare de peste 270 de milioane de lei, iar bugetul Consiliului a fost de aproape 10 ori mai puțin de împărțit”, a declarat Flutur.

Acesta a precizat că împărțirea banilor s-a făcut în urma consultării pe care a avut-o cu departamentele din Consiliul Județean, Buget – Finanțe, Administratorul Public, departamentele tehnice, și au venit cu această propunere. Banii s-au împărțit ținându-se cont de arierate, de împrumuturi și de nevoia de cofinanțare.

„Am avut și sumele pe care cei de la Direcția de Finanțe le-au împărțit după o formulă standard și am încercat să asigurăm primăriilor un minim de buget, chiar și la cele mai mici. Două primării nu au solicitat în scris bani, deoarece nu se încadrează în respectivele criterii”, a mai spus Flutur.

Bugetul propriu al Consiliului Județean se aprobă pe 15 martie

Bugetul propriu al judeţului şi al instituţiilor şi serviciilor publice subordonate Consiliului Judeţean, pe anul 2017 este de 401,400 milioane lei. Aprobarea acestuia va fi făcută în ședința publică din data de 15 martie, după ce cetățenii județului vor putea să îl consulte.

„Vom posta pe site-ul Consiliului Județean bugetul propriu și va rămâne acolo 15 zile pentru a fi dezbătut și pentru a i se aduce propuneri. După data de 12 martie vom convoca o ședință pentru a-l aproba. După această dată se pot depune proiecte pe PNDL, pe Fonduri europene, studii de fezabilitate”, a afirmat președintele CJ Suceava.

Flutur a mai spus că impactul creșterilor salariale au dus la imposibilitatea de asigura  plata salariilor pe ultimele trei luni la DGASPC și pe ultimele două luni din an la unitățile de învățământ speciale. Această situație, potrivit lui Flutur se regăsește și în alte județe.

Mai mulți bani pentru Spitalul Județean Suceava

Spitalul Județean Suceava va primi aproape dublu față de prognoza precedentă, a afirmat Flutur.

„Propunem 10,5 milioane de lei pentru Spitalul Județean, față de 6,7 milioane de lei. Am avut o analiză și aici prindem pe lângă secția de cardiologie, care costă aproape 6 milioane de lei și studiul privind ambulatoriul și stația de sterilizare”, a precizat șeful administrației județene.

La ședința de buget au fost 21 de voturi pentru, ale consilierilor PNL, și 14 împotrivă, ale aleșilor PSD. Votul a fost exprimat după două ore de discuții aprinse.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.