Suceava va avea doi reprezentanți la una dintre cele mai mari expoziții de inventică și cercetare pentru tinerii din Europa, cea de-a X-a ediţie a Expo Sciences Europe 2014. Aceștia sunt Ștefan Dascălu și Octavian Coca, elevi în clasa a XII-a la Colegiul Național „Petru Rareș”, specializările matematică-informatică, engleză, respectiv matematică-informatică, intensiv informatică.

Evenimentul va avea loc la Universitatea din Zlina, Slovacia și se va desfăşura în perioada 7-12 septembrie, cu participarea a 33 de echipaje din 25 de ţări din Europa.

Fiecare echipă va avea un stand de prezentare a proiectului. Echipa compusă din elevii suceveni va fi coordonată de prof. Mihai Erhan, liderul delegației, de la același colegiu de prestigiu din oraș.

Potrivit paginii electronice a Expo Sciences Europe (ESE) 2014, manifestarea are ca scop promovarea proiectelor ştiinţifice, reprezentând un bun prilej de întâlnire a elevilor, profesorilor şi pasionaţilor preocupaţi de cercetare, ştiinţă, inovaţie, tehnologie.

Pentru deplasarea în Slovacia, tinerii suceveni au primit finanţare de la Societatea Linde Gaz România, aceasta oferindu-le o bursă de participare de 1.500 de euro.

După ce şi-au adjudecat premiul I în cadrul Concursului Naţional de Ştiinţă şi Tehnologie „RoSEF” 2014, cei doi elevi de la „Petru Rareş” au câştigat dreptul de a participa la competiţia din Slovacia, unde tinerii vor prezenta un proiect ce își propune să trateze, prin joacă, afecțiuni precum ADHD.

„Tratamentul deficitului de atenţie prin intermediul dispozitivelor controlate cu unde cerebrale” este un proiect început cu mai bine de un an în urmă, timp în care acesta a fost constant îmbunătăţit, trecând printr-o serie de etape de dezvoltare.

„Prin antrenament, orice persoană care foloseşte dispozitive pe care le controlează folosindu-se de starea de atenție poate să-și îmbunătăţească abilitatea de a se concentra. Ne-am gândit să mergem pe problema deficitului de atenţie, problemă care e din ce în ce mai frecventă din diverse cauze şi care în România nu e tratată în modul în care ar trebui. Avem câţiva oameni care sunt interesaţi de proiectul nostru, mai ales din prisma faptului că i-am dat aplicabilitate”, a precizat Ștefan Dascălu.

Proiectul include un circuit cu maşinuțe a căror viteză de deplasare este modificată proporţional cu gradul de concentrare la un moment dat al utilizatorului şi un ventilator a cărui viteză de rotaţie este direct proporţională cu gradul de concentrare. Folosind aceste dispozitive, utilizatorul îşi poate antrena, prin joc, capacitatea de a-şi induce o stare de atenţie.

Tinerii au strâns şi date experimentale. Au aplicat teste de atenţie acreditate unui lot de copii voluntari, iar în funcţie de rezultatele acestora, au selectat câţiva la care s-a constatat deficit de atenţie. Grupul ţintă ales s-a antrenat cu dispozitivul creat de cei doi elevi, după care au primit încă o dată testul de atenţie pentru evidenţierea diferenţelor dintre rezultatele de dinainte şi de după folosirea aparatului.

„N-am finalizat interpretarea rezultatelor, dar datele preliminare ne arată că dispozitivul funcţionează, iar ipoteza noastră e cea corectă”, au spus cei doi tineri.

În viitorul apropiat, aceştia îşi propun să scadă costurile implicate în proiect. „Acestea sunt destul de mari şi dacă ar fi folosit în tratarea deficitului de atenţie, sunt familii care nu-şi permit să dea 300-400 de euro pe acest dispozitiv”.

Ștefan și Octavian au participat cu același proiect la cea mai amplă competiție de știință și inginerie din lume. Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF) a avut loc la Los Angeles, Statele Unite ale Americii, în perioada 10-16 mai.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.