În trimestrul întâi al anului 2016, inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Suceava au organizat și întreprins nu mai puțin de 903 de controale, monitorizarea și verificarea fiind acțiuni prevăzute în Planul Național Cadru de Inspecție și Control. Laurențiu Postolache, directorul executiv al instituției sanitar-veterinare sucevene, declară că, în timpul descinderilor, ca urmare a neregulilor depistate, aplicate au fost 36 de amenzi, valoare acestora însumând 22.040 de lei. În alte 40 de cazuri, agenții economici au primit doar avertismente, lucrătorii DSVSA dispunând și confiscarea a 277 kg de produse alimentare. „Emise au fost 2 ordonanțe de interzicere a activității și alte 6 ordonanțe de suspendare a activității”, a declarat Laurențiu Postolache, șeful DSVSA Suceava. Totodată, în perioada amintită, lucrătorii de specialitate ai instituției sucevene au făcut audituri în 7 unități de procesare a laptelui și în unități de procesare a cărnii. La fel, în cele dintâi 3 luni ale anului, evaluate și încadrate în grupe de risc au fost 165 de unități de procesare-comercializare a produselor de origine animală și nonanimală, înregistrate sanitar-veterinar fiind 10 unități pentru vânzare directă și alte 129 de unități pentru vânzare cu amănuntul.
Peste 625 de tone de subproduse de origine animală au fost trimise la incinerare.
Demersul face parte din atribuțiile privind evaluarea și încadrarea în grupe de risc a unităților, înregistrarea structurilor de profil nou-înființate, dar și a mijloacelor de transport auto. Astfel, pe această din urmă linie, personalul DSVSA a pus 377 de vize auto și a autorizat 63 de mijloace de transport alimente, precum și altele 10 pentru transportarea animalelor. În același interval, exploatațiile profesionale și cele nonprofesionale din județul Suceava au făcut obiectul a 744 de verificări ale inspectorilor sanitar-veterinari, acestea fiind parte ale eșantioanelor de control pentru acordarea subvențiilor prin intermediul Agenției de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA). Pe de altă parte, în cursul primului trimestru din anul în curs, înspre incinerare a fost dirijată o cantitate de circa 625,24 de tone de subproduse de origine animală. „Demersul are în vedere asigurarea măsurilor generale pentru eliminarea subproduselor de origine animală, în scopul protejării sănătății animale și a celei publice”, a precizat Laurențiu Postolache, directorul executiv al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Suceava.
Lasa un raspuns