Încă două focare de Pestă Porcină Africană au fost descoperite de inspectorii Direcției Sanitar Veteriniare și pentru Siguranța Alimentelor în județul Suceava. Este vorba de patru porci din satul Corocăiești, comuna Verești și doi porci din satul Pleșești, comuna Vulturești.

În cazul celui de-al doilea focar, oamenii au achiziționat de la un vânzător ambulant suinele care, cel mai probabil, în perioada achiziționării erau în faza de incubare a bolii pentru că, ulterior au început semne ale PPA. 

Directorul DSVSA Suceava, medicul Mihai Voloșeniuc, face un nou apel la cetățeni să fie mai precauți și să nu cumpere porci fără a consulta medicul veterinar.

„Dacă totuși oamenii cumpără porcine de la comercianții amulanți este foarte important ca aceștia să rețină numărul de înmatriculare al autovehiculului cu care sunt transportate animalele. În acest fel putem identifica mai ușor sursa, în caz de boală. Cel mai indicat ar fi ca sucevenii să cumpere porc de la comercianții autorizați, sau, măcar de la alți oameni pe care îi cunosc”, a declarat Mihai Voloșeniuc.

Trebuie precizat că în acest caz comerciantul mai avea în autovehicolul de transport încă câțiva porci pe care, cel mai probabil, i-a vândut altor persoane.

În ceea ce privește focarul din satul Corocăiești, potrivit dr. Mihai Voloșeniuc, cei patru porci erau în gospodăria oamenilor de mai mult timp, însă fiind în apropierea pădurii aceștia au fost infectați din neatenția și neglijența proprietarului care nu și-a schimbat încălțămintea și îmbrăcămintea după ce a venit din pădure. Cel mai probabil, în zonă sunt porci mistreți infectați cu PPA.

Ceea ce este mai regretabil pentru zonă este că Ferma de porci de la Verești, care are un efectiv de peste 20.000 de capete se află în zona de supraveghere, iar timp de 30 de zile vor fi impuse restricții și pentru aceasta.

Pesta Porcină Africană este o boală infecţioasă care afectează porcii domestici şi pe cei sălbatici şi de obicei este fatală. Nu există vaccin, nici tratament, de aceea extinderea bolii are grave efecte economice şi sociale în ţările afectate. Virusul poate persista timp de câteva luni în sol şi în cadavrele animalelor infestate.
Tratarea termică şi afumarea produselor din carne nu distrug întotdeauna virusul. Nu există niciun pericol pentru populaţie, pentru că pesta porcină nu afectează oamenii, dar aceştia pot răspândi boala dacă nu respectă normele de protecţie şi nu folosesc echipament de protecţie.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.