Drumul Talienilor sau Drumul „Vitoriei Lipan”, personajul principal din romanul „Baltagul” de Mihail Sadoveanu, a intrat într-un amplu proces de modernizare. Lucrările ar trebui să fie finalizate în 2025, însă ritmul bun în care se desfășoară îi face pe constructori să fie optimiști că ar putea finaliza chiar anul viitor, când se vor împlini 110 ani de la darea în folosință a Drumului Talienilor.

Acest drum unește comunele Mălini din judetul Suceava și Borca din judetul Neamț, prin Pasul Stânișoara, reprezentând astfel, pe lângă un drum turistic inedit, și o importantă legătură între Valea Moldovei și Valea Bistriței.

Drumul, construit în 1902-1904, la origine a avut un caracter în primul rând militar strategic și în al doilea rând comercial. După Lovitura de stat de la 23 august 1944 a fost teatrul unor lupte grele duse în porțiunea sa montană. Actual are însă un caracter preponderent turistic, acoperirea cu servicii turistice fiind centrată în arealul limitrof porțiunii estice. Tot în porțiunea sa estică gradul său de accesibilitate este semnificativ mai bun, ca urmare a investițiilor făcute în această porțiune în modernizarea și întreținerea infrastructurii sale.

Dacă până nu demult în vârful Stânișoarei, acolo unde este și hotarul între județe, nu puteai vedea decât turme de oi pe timpul verii, în ultimii ani acolo a fost construită o biserică, un refugiu turistic și a fost reconstruită Crucea Talienilor conform celei originale. Aceste investiții aparțin Primăriei, Consiliului Local și locuitorilor din comuna Mălini. 

Așadar, în curând vom putea trece de pe valea Moldovei pe valea Bistriței indiferent de sezon și de mașina de care dispunem, iar Drumul Talienilor își va putea recăpăta importanța de altădată.

În total, drumul are 55,22 km, din care 33,6 km pe teritoriul comunei Mălini și 21,62 km pe raza comunei Borca, în județul Neamț. Podurile şi podeţele ridicate de meșterii italieni pe acest drum care urcă până la altitudinea de 1.235 de metri au fost trainice, nu au avut nevoie până acum de nici o consolidare sau de restricţii de tonaj. Cele trei poduri metalice de peste pârâul Suha, din grinzi cu zăbrele cu calea sus, şi podeţele în boltă din zidărie de piatră cioplită sunt adevărate lucrări de artă, aproape neatinse de trecerea timpului.

În urmă cu câțiva ani, conducerile Consiliilor Județene Suceava și Neamț au decis că „Drumul Talienilor” merită pus în valoare și modernizat. Astfel, au făcut toți pașii legali, iar în decembrie 2017 Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene a  alocat bani prin Programul Național de Dezvoltare Locală.

Dacă în județul vecin lucrările au început în 2020, procedurile birocratice și pandemia au făcut ca în județul Suceava abia în vara anului trecut să fie dat ordinul de începere a lucrărilor pentru reabilitarea drumului pe o lungime de 14,6 km Văleni – Stânișoara – Iesle – limita cu județul Neamț, care leagă zona Fălticeni – Gura Humorului, de Mălini, Borca, Poiana Largului și Borsec, spre Ardeal.

Denumirea drumului vine de la drumarii italieni aduși de regale Carol I pentru a-l construi. Constructia drumului a durat 12 ani, începand cu 1902 și până în 1914, iar acesta a devenit un obiectiv militar strategic extrem de important la acea vreme.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.