Cristian Tonolla

Nodul din papură

Dacă există ceva specific României postrevoluționare, ceva definitoriu și de neconstestat, acest lucru este căutarea, descoperirea sau inventarea de motive pentru care nimeni nu poate face nimic.

Scrisul, ca o rugăciune

Viața nu decurge niciodată așa cum dorim fiecare dintre noi și asta tocmai deoarece fiecare și-o dorește altfel iar rezultatul obținut este mereu ”cel mai mic divizor comun” al tuturor acestor vise. Oamenii se ...

Realitatea, la tomberon

După ce am văzut cum parlamentarii români se îmbolnăvesc de „demnitarită cronică” de cum dau ochii cu fotoliile comode din legislativul național, Guvernul Tehnocrat al Premierului Dacian Cioloș ne prilejuiește întâlnirea cu o nouă clasă de ”extratereștri” și anume cu membrii Comisiilor de Experți, chemați să găsească soluții salvatoare.

Demisie cu „girofar”

Săptămâna aceasta a dovedit că, uneori, lucrurile mici dar repetate sunt mult mai nocive decât cele grave și că „demnitarii” au totuși mult mai puține drepturi decât cred ei.

Sindromul „nu pot”

Dacă guvernele anterioare au excelat la capitolul „promisiuni deșarte” dovedindu-se foarte prolifice la studii de fezabilitate pentru lucruri care nu s-au făcut niciodată, tehnocrații lui Cioloș au venit cu o nouă formă de conducere. Oriunde este necesar de făcut „ceva” ei constată că sunt în imposibilitate de a lua măsurile necesare.

Ciulinii bălăriilor

România zilelor noastre este nevoită să își accepte soarta și să trăiască cu rezultatul „libertății presei” pe care a acordat-o fără să se întrebe cine se va bucura de ea. Deși teoretic presa trebuia să fie liberă să expună adevăruri însoțite de dovezi edificatoare, am ajuns astăzi ca adevărul să fie exilat din presă, indiferent de platformă, în favoarea unor „scandaluri” fabricate la comandă politică sau numai de plictiseală, de anumiți indivizi care s-au cocoțat în atenția publică folosind un limbaj „colorat”, de mahala.

Utopia germană

Nici nu s-a stins de tot efectul Comunismului Utopic că germanii au clocit un alt soi de ”comunism” pe care l-au aruncat în realitate.

Blestemul dorinței împlinite

Noaptea de Anul Nou a dovedit Angelei Merkel că atunci când n-ai grijă ce-ți dorești, împlinirea dorințelor te pune în situații cel puțin jenante, dacă nu de-a dreptul catastrofale.

Parfum de moschee

2015 se pregătește să treacă în istorie lăsându-ne câteva moșteniri cu care vom avea de luptat nu numai anul viitor ci foarte lungă vreme.

Cutii muzicale

Rarități în secolul XVIII și în mare vogă în secolul XIX cutiile muzicale erau destinate păstrării bijuteriilor sau a obiectelor mici cu valoare sentimentală.

Credință oarbă

Dacă începuturile credinței creștine beneficiază de o bază de date relativă alcătuită din texte religioase coroborate cu texte istorice, peste 2000 de ani de manipulare a acestor texte și apariția ortodoxiei și a celorlalte religii paralele cultului creștin, fac astăzi aproape imposibilă înțelegerea fenomenului religios.

Politică cu Bota

Declarațiile liderului partidului Noua Republică, oricât de tranșante și corecte ar fi ele, sunt totuși doar o soluție de avarie pentru păstrarea unui sistem putred.

Nu voi Doamne capră io

Joi, 14 mai, la City Galery din incinta Shopping City Suceava, Asociaţia Eco Bucovina şi Asociaţia Biosilva au organizat o dezbatere publică la care au invitat autorităţile judeţene.

Impresii din Anglia

Am fost de curând în Marea Britanie pentru două săptămâni şi m-am gândit să vă împărtăşesc câteva din impresiile mele de călător.

Baclavaua Albaneză

Ştiu că aţi ridicat sprânceana inchizitorial sau interogativ, după caz, dar vă asigur că respectiva chestie există, însă a fost necesar să ajung în Anglia în preajma Paştelui Catolic pentru a o descoperi.