În satul Păiseni, din comuna Cornu Luncii a avut loc o ceremonie pentru comemorarea celor 30 de militari români care au căzut la datorie începând cu anul 2003. Evenimentul a avut loc la mormântul lui Ioan Grosaru, unul dintre eroii morţi în Irak și a fost organizat de Primăria Cornu Luncii, Asociaţia Cultul Eroilor, filiala Suceava şi Asociaţia militarilor veterani şi veteranilor cu dizabilităţi. Ceremonialul a avut loc luni, 11 noiembrie, de Ziua Veteranilor din tetrele de Operații.

Primarul comunei Cornu Luncii, Gheorghe Fron, un patriot care își iubește țara, a ținut să le mulțumească tuturor pentru că și-au făcut timp și au venit de Ziua Veteranilor Armatei Române la Păiseni.

„Este o onoare pentru noi ca, de câteva ori pe an, să ne întâlnim la acest monument frumos dedicat eroului nostru poet, sublocotenentul post mortem Ioan Grosaru și monumentul eroilor satului Păiseni din primul și al doilea Război Mondial. Astăzi, cu ocazia Zilei Veteranilor Armatei suntem încântați pentru că au venit fii ai armatei Române din toată Moldova”, a precizat primarul Gheorghe Fron.

Printre participanţi s-au numărat militari cu misiuni internaționale – locotenent colonel Florin Crăciun, cu misiuni în Irak, locotenent colonel Sorin Ciobanu, participant la şase misiuni internaţionale, şi caporalul Dumitru Florea, rănit în Afganistan.

„Este de datoria noastră de a nu da uitării sacrificiul cu care militarii și-au jertfit viața pentru a respecta jurământul sacru, jurământul militar. În decursul celor 17 ani de când primul soldat, sublocotenentul post mortem Iosif Făuraş, și-a dat viața pentru țară, jertfa celor 30 de eroi ne-a marcat pe toți militarii” a precizat locotenent colonel Florin Crăciun.

Printre invitaţi s-au aflat 15 elevi de la Colegiul Militar Liceal Câmpulung Moldovenesc şi şase militari ai Şcolii de Subofiţeri de Jandarmi Fălticeni, care au asigurat Garda de Monument.

În cadrul ceremonialului s-a ţinut o slujbă de pomenire, s-au depus coroane şi jerbe de flori, iar elevi de la şcolile din Sasca Mare şi Păiseni au susţinut programe artistice adecvate momentului.
Patru artişti locali ai comunei au interpretat cântece ostăşeşti şi patriotice. Este vorba de Gabriel Treteag, Petronela Popa, Narcisa Şuhan şi Alexandru Norocel.
Manifestările au fost coordonate de maistrul militar principal Dumitru Davidel, care, la vârsta de 83 de ani, este decanul de vârstă al celor care se implică activ în numeroasele acţiuni comemorative dedicate eroilor neamului şi, în special, celor dedicate lui Ioan Grosaru.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.