Sâmbătă, 22 septembrie, sublocotenentul erou Ioan Grosaru, din satul Păiseni, comuna Cornu Luncii a fost comemorat la nouă ani de când şi-a pierdut viaţa în teatrul de operaţiuni din Irak, în timpul unei misiuni de patrulare cu TAB-ul.

 Nefericitul eveniment a avut loc în septembrie 2007, în Irak, iar Grosaru a rămas ultimul în interior, pentru a asigura evacuarea colegilor. Din păcate, muniţia din dotarea TAB-ului a explodat şi i-a curmat viaţa.  La ceremonie din localitatea natală a eroului au fost patru din cei cinci colegi care s-au aflat în TAB-ul care a luat foc după ce a trecut peste o mină. Al cincilea coleg supravieţuitor, sergentul major Marius Iovi, care a rămas orb în urma exploziei, nu a putut fi prezent la comemorare.

Ioan Grosaru a fost înmormântat la Păiseni, pe o colină unde se găseşte şi troiţa satului.comemorare-ion-grosaru-1024x480

„La început, locul era de jur împrejur cu cioate şi tufişuri şi un gard de sârmă care împrejmuia troiţa. La înmormântare, oficialităţile locale şi cele militare ne-au spus că, dacă avem nevoie, să le batem la uşă şi ne vor ajuta. După ce s-a scurs ceva timp de la trecerea la cele veşnice a eroului Ioan Grosaru, s-au uitat promisiunile, iar atunci am fost nevoit să mă ocup, împreună cu Filiala Suceava a Asociaţiei «Cultul Eroilor», să readucem în memorie meritele eroului Ioan Grosaru. Cu o mică parte din poeziile pe care eroul Ioan Grosaru le-a avut în manuscris, Asociaţia «Cultul Eroilor» a editat două cărţi, «Pasărea de ceară» şi «Chemare din necunoscut», cărţi care se regăsesc şi la Muzeul Militar Naţional Regele «Ferdinand I» din Capitală. Lor li se adaugă altele, «Pelerin la porţile deşertului», «Corabia în furtună» şi «Fiica pălimarului», un roman finalizat, dar lăsat de Ioan Grosaru în manuscris”, a declarat maistrul militar în rezervă Dumitru Davidel, prim-vicepreşedintele Asociaţiei „Cultul Eroilor”, Filiala Suceava.

Împreună cu familia eroului şi cu sprijinul primarului comunei Cornu Luncii, Gheorghe Fron, a fost amenajată Casa Memorială «Ioan Grosaru». Casa este intrată în circuitul cultural, este vizitată zilnic de oamenii din localitate, de elevi sau de cei care ocazional trec prin comuna Cornu Luncii

La comemorarea de la Păiseni au fost prezenți: col. dr. Elena Popescu, consilier al Ministrului Apărării Naţionale, reprezentanţi ai Centrului Militar Judeţean Suceava, delegaţii din partea Brigăzii 18 Infanterie Banat Timişoara, a Batalionului Logistic Mureşul Timişoara, a Unităţii de Aviaţie Timişoara, Detaşamentul de Pompieri Fălticeni, elevi din comuna Cornu Luncii, invitaţi din partea autorităţilor locale şi centrale.

Primarul comunei Cornu Luncii, Gheorghe Fron, a prezentat un scurt istoric al vieţii de militar a lui Ioan Grosaru, cu referire şi la activitatea sa artistică, acestuia fiindu-i publicate postum mai multe volume de poezii. De asemenea, Asociaţia Cultul Eroilor a înmânat diplome de excelenţă militarilor prezenţi.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.