Liderii PNL au anunțat că în această săptămână sau cel târziu săptămâna viitoare vor solicita oficial înlocuirea lui Călin Popescu Tăriceanu din fruntea Senatului, urmând să fie impus copreședintele partidului, Vasile Blaga. Aceeași măsură o pregătesc liberalii și la Camera Deputaților. În locul lui Valeriu Zgonea urmează să fie impusă Alina Gorghiu.
Cei din PNL au anunțat că, în cel mai scurt timp, plănuiesc să îl debarce și pe Victor Ciorbea, avocat al poporului, susținut în funcție de PSD. Deja au făcut o solicitare în acest sens la Birourile Permanente ale Senatului și Camerei Deputaților.
Astfel, vedem că liberalii pregătesc atacul final pentru a prelua conducerea acestor trei instituții cheie: Senat, Camera Deputaților și Avocatul Poporului. Dacă vor reuși să își îndeplinească aceste trei ”misiuni” cruciale, în secunda doi liberalii vor declanșa asaltul final care constă în preluarea Palatului Victoria, misiune care va fi practic desăvârșirea planului politic declanșat de PNL.
Cu ce seamănă și de ce ne aduce aminte acest război declanșat de PNL? Evident cu razboiul blitzkrieg declanșat de USL în iulie 2012, care s-a încercat să fie transformat în mentalul opiniei publice internaționale drept ”lovitura de stat din 2012”. Chiar dacă nu putem vorbi de o lovitură de stat, aparatul de propagandă al PDL și-a îndeplinit targetul și a impus în plan internațional ideea că în România s-a dat o lovitură de stat.
4 iulie- Ziua cea mai lungă din Parlamentul României
Cu toții ne aducem aminte de ziua cea mai lungă din Parlamentul României.
Când la sediul Ambasadei SUA din București era sărbătorită ziua națională a Statelor Unite, USL distrugea, la propriu, PDL în Parlament.
Prima ”victimă” a războiului fulger declanșat de PNL și PSD fost Vasile Blaga, pe atunci șef al Senatului. Încă din cursul dimineții de 3 iulie cei din PSD și PNL au depus o solicitare pentru revocarea președintelui Senatului, ceea ce îl paște acum pe Călin Popescu Tăriceanu. În data de 4 iulie, în jurul orei 17.45, Blaga a fost executat din fruntea Senatului, locul său fiind luat de Crin Antonescu. Acum Vasile Blaga îi vrea locul lui Tăriceanu, după modelul controversat ales de USL în 2012.
După Blaga, la doar câteva minute, distanță a fost ”executat” și Gheorghe Iancu, avocat al Poporului susținut de PDL, astfel încât orice contestație sau intervenție din partea acestei instituții în planurile PNL și PSD să fie eliminate. Același scenariu i se aplică acum lui Ciorbea.
La ora 22.00 misiunea USL a fost desăvârșită prin înlocuirea Robertei Anastase din fruntea Camerei Deputațilo, aceasta fiind înlocuită cu Valeriu Zgonea.
Capodopera politică a fost completă în momentul în care s-a solicitat oficial suspendarea lui Traian Băsescu, lucru care s-a întâmplat la mai puțin de 48 de ore după revocarea șefului Senatului, al Camerei Deputaților și a celui care ocupa poziția de Avocat al Poporului. Astfel, Crin Antonescu și-a început, în data de 6 iulie, periplul politic de 58 de zile de la Cotroceni. Acum Cătălin Predoiu este în situația lui Crin Antonescu din 2012. Acesta se pregătește intens pentru preluarea șefiei executivului, așa cum, în culise, o făcea Antonescu în urmă cu 3 ani. Diferența este că acesta din urmă a vizat Palatul Cotroceni, în timp ce Predoiu vrea la Palatul Victoria.
Trebuie precizat că acțiunea politică tranșantă a celor din PSD și PNL nu a fost una neconstituțională, având în vedere poziția și verdictul CCR. „Revocarea din funcţie nu afectează valori şi principii constituţionale”, transmiteau judecătorii Curții cu privire la revocarea celor doi lideri din Senat și Camera Deputaților.
Totuși, putem spune că acțiunea din iulie 2012 a fost una la limita legii, așa cum a recunoscut însuși actualul șef al statului, Klaus Iohannis, când era șef al PNL.
Ce a urmat după ce USL i-a înlocuit pe Vasile Blaga, Roberta Anastase și Gheorghe Iancu?
Riposta celor din PDL cu privire la acțiunea fulger a USL privind revocarea lui Blaga, Anastase și a Avocatului Poporului, a constat în urletele, la propriu, ale lui Vasile Blaga, Monica Macovei, MRU sau Cătălin Predoiu. Presa internațională, într-o majoritate covârșitoare, s-a poziționat de partea celor din PDL și a lui Traian Băsescu.
La fel au făcut și popularii europeni, care au l-au apărat cât de mult au putut pe Traian Băsescu și au precizat că cei din USL au fost autorii unei lovituri de stat. „Popularii europeni – la Cotroceni, cu preşedintele lor, noi, aici, cu poporul nostru”, îi ataca, în 2012, Crin Antonescu pe cei din PPE.
„Oameni, treziti-va! Suntem in plina lovitura de stat”, striga Monica Macovei în 2012.
Blaga anunța și el lovitura de stat și avertiza că mai este doar un pas până se ajunge la arestări pentru delicte de opinie, comandate de USL: „Mergeti pe o cale extrem de periculoasa si dovediti o sete de putere nemasurata in detrimentul democratiei si al statului de drept. Daca veti continua sa mergeti pe drumul acesta, nu va trece mult timp pana vor fi arestati oameni pe strada pentru delicte de opinie, pentru ca indraznesc sa gandeasca” le transmitea Blaga celor de la PSD și PNL.
Și Ambasada SUA a reacționat, la momentul respectiv, cu privire la această mișcare politică a USL. Ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, a declarat în ziua în care PDL a fost măturat de USL în Parlament ca îşi exprimă îngrijorarea personală, dar şi a guvernului SUA, în ce priveşte „ameninţările asupra instituţiilor şi mai ales asupra instanţelor”. De asemenea, cu privire la suspendarea presedintelui Traian Basescu, Ambasada SUA la București a aprecizat că respectiva acțiunea s-a făcut într-un mod ce ar putea fi considerat „manipulator sau prin încalcarea Constituției, ar putea avea un efect foarte serios asupra felului in care Romania este perceputa”.
„Sunt profund îngrijorat faţă de orice încercare de a ameninţa independenţa instituţiilor democratice ale României. Manipulările sau ameninţările la adresa instituţiilor şi mai ales a instanţelor de judecată vor provoca îngrijorare nu numai în rândul guvernului nostru, dar vor afecta şi modul în care România este privită de pieţele financiare”, transmitea ambasadorul american în iulie 2012.
„Aceste acte au fost condamnate de toată lumea. A fost o zi neagră în timpul unei preşedinţii altfel minunate şi va fi o zi neagră în istoria României, dacă se ajunge la acelaşi lucru şi aici”, scrie ambasadorul Mark H. Gitenstein.
Roata se învârte, rolurile se schimba
Timpul a trecut, evenimente politice majore au avut loc, precum ruperea USL și realizarea fuziunii dintre PNL și PDL, campaniile electorale s-au încheiat, tema momentului controversat din 2012 s-a evaporat. Totuși, avem toate premisele că vom revedea, curând, o reeditate a momentului din 2012. Doar cu rolurile un pic schimbate.
Vasile Blaga pare acum că se află în poziția celui care pregătește lovitura de stat, iar PSD, cel care era în rolul de călău politic la acțiunea din vara lui 2012, are acum toate șansele să devină victima unei mișcări controversate precum cea din iulie 2012. În schimb, vechiul PNL este consecvent și își păstrează același rol. Liberalii par să fie viora întâi în reeditarea mișcării politice din iulie 2012 și probabil că experiența dobândită în 2012 îi va ajuta în războiul cu Ponta.
Singura diferență între ce s-a întâmplat în 2012 și ce plănuiesc acum cei din noul PNL constantă în faptul că liberalii nu mai urmăresc suspendarea președintelui, ci mazilirea lui Ponta.
Întrebarea care se impune, comparand situația din 2012 cu ce pregătește PNL în aceste zile, este aceea dacă există vreo diferență. Dacă în 2012 impresia internațională și a Ambasadei SUA a fost una extrem de negativă, acum va fi la fel?
Vechiul PNL este acum în echipă cu cei din PPE, care i-au criticat vehement pe cei din USL pentru mișcările politice din iulie 2012. Astfel, putem spune că liberalii au scăpat de o grijă: lovitura pe care o pregătesc în Parlament privind schimbarea șefului Senatului, al Camerei Deputaților și a Avocatului Poporului va fi criticată doar de Ponta și PSD, nu și de marea familie populară din care PNL face acum parte.
Lasa un raspuns