Dacă în urmă cu exact o săptămâna, opt județe din România se aflau în scenariu roșu cu o incidența mult peste 3 cazuri la mia de locuitori, cu doar trei zile înainte de Paște, situația s-a schimbat radical. Doar Cluj, Ilfov și București au rămas în scenariul roșu, cu șanse reale să între „galben” începând de joi, având o incidența de 3,01.
Timiș, de exemplu, care multe săptămâni la rând a fost una dintre cele mai afectate zone din țară din cauza numărul foarte mare de cazuri de COVID-19, cu incidența care a determinat carantinarea reședinței de județ, miercuri 28 aprilie, a anunțat o incidența de 2,21 de cazuri la mia de locuitori.
„Am depășit valul al treilea în Banat”
Victor Oancea, managerul spitalului „Victor Babeș” din Timișoara, susține că în mare parte vaccinarea populației și măsurile restrictive au dus la depășirea valului al treilea de infectari cu SARS-CoV-2 în zona Banatului, iar în curând unitatea medicală pe care o conduce se pregătește să aibă mai multe „zone albe” unde să poate fi internate și cazurile non-COVID.
„Am observat și o scădere a formelor severe care se internează la noi. În schimb noi primim cazuri severe și grave din alte părți, încă pe Terapie Intensivă nu se observă această scădere, nu avem încă locuri libere în AȚI. Pe alte secții, pneumo, infecțioase și preterapia intensivă, da, am început să avem locuri și, dacă vom continuă să scădem în continuare, ne gândim să transformăm din ce în ce mai multe zone albe că să primim patologia non-Covid„, a explicat medicul Victor Oancea, citat de ziare.com.
Acesta consideră că s-a ajuns în acest moment datorită „vaccinării, în al doilea rând metodele de responsabilizare a cetățenilor, de reducere a timpilor de restaurant, de baruri etc, riguros implementate, de protecție sanitară, și trei la mâna vorbim de ciclul viral, pentru că, ați observat că am depășit valul trei cel puțîn în Banat, și sperăm că și colegii din București să depășească și ei cât mai repede”,a mai spus Victor Oancea.
Trendul descrescător în ceea ce privește infectarile cu noul coronavirus este evident și dacă analizăm raportările zilnice ale Grupului de Comunicare Strategică, având în vedere că numărul de teste PCR este aproximativ identic acum față de ceea ce se recolta în urmă cu o săptămâna. Astfel, în dată de 20 aprilie din cele 23.388 de teste RT-PCR, 2931 au fost pozitive, în timp ce miercuri 28 aprilie, din 25.253 de teste RT-PCR, doar 2.240 au primit un rezultat pozitiv.
Medicii infectionisti susțîn că suntem pe cale să ieșim din cel de-al treilea val în maximum două săptămâni.
„Trendul este descendent pentru toată România, este evident. În general, când apare un trend descendent, când intră pe făgașul ok, el continuă repede pe acest drum. Problema este dacă ne vom menține„, a declarat Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutului „Matei Bals” din Capitală.
Acesta consideră că trebuie să continuăm să fim vigilenți din cauza noilor tulpini apărute la nivel mondial, referindu-se cu precădere la tulpină indiana de SARS-CoV-2, despre care nu se cunosc la acest moment foarte multe informații.
„Uitându-ne la India, trebuie să fim pregătiți de toate”
„Discuția este dacă ne vor influență noile tulpini, indiana sau altele, tot ce poate să apară de aici în colo. Altfel, ar trebui să fie o vara clar mai liniștită. Este mai puțîn important dacă vom avea parte de al patrulea val. În traducere asta ar însemna o creștere a numărului de infectari, dar dacă oamenii sunt vaccinați și transformă infecția în guturai, mai puțîn mă interesează dacă am multe infectari.
Și dacă aș caută viroze să le număr ele ar fi multe, dar nu le bagă nimeni de seama. Așadar este foarte important ce fel de forme sunt, ușoare sau severe. Marea îngrijorare ar fi la cazurile de import, respectiv ce înseamnă asta, dacă interfera cu vaccinul sau nu. Sunt întrebări pentru care nu avem răspuns deocamdată, dar vom avea„, a adăugat medicul Adrian Marinescu.
În ceea ce privește scăderea bruscă a incidenței în preajma sărbătorilor religioase, Adrian Marinescu susține că trendul ascendant al numărului de infectari a început încă de acum două săptămâni și nu doar în țară noastră, ci în aproape toate țările din Europa.
„Am avut și câte 40.000 de teste pe zi. Trendul este clar descendent și va continuă. Poate undeva după Paște, după o săptămâna, zece zile, să mai fie o ușoară creștere să zici din lucrurile care se întâmplă acum, dar nu cred că o să fie grav. Dar, uitându-ne la India, trebuie să fim pregătiți de toate„, a concluzionat doctorul Marinescu.
Sursa: PS NEWS
Lasa un raspuns