Politica are nevoie de multe să fie una „altfel”, însă, pe lângă calitățile legate de popularitate, arta manipulării, mesajul-țintă și echipă, are nevoie și de CURAJ. Curaj să-ți asumi o viață publică, curaj să te transformi din privitor în jucător și, mai ales, curaj să te iei „la trântă” cu puterea. A existat competiție în aproape toate localitățile din județ, însă o localitate merită să devină studiu de caz: Botoșana. E locul în care se năștea, în luna iulie chiar, acum câțiva ani buni, omul politic Gheorghe Flutur. Cunoscut în întreagă țară, Flutur a vorbit de fiecare dată când a avut ocazia despre satul natal.

La alegerile din acest an, însă, a păstrat aceeași rețetă pe care și-a și asumat-o, de altfel: chiar dacă pierde, merge cu primarul în funcție!  N-a facut o excepție care să întărească regula, astfel că tineretul din Botoșana să aibă șanse să-l convingă că merită girul său.

Chiar și așa, „nunta a mers înainte“! Falnici, harnici, cu spirit tânăr și convingere maximă, câțiva „feciorei”, cum ar spune Gheorghe Flutur, au intrat în horă. Dacă ar fi să păstrăm stilul autentic, am spune că n-au plecat la drum până nu au pus o lumânare la icoana Sfântului Gheorghe, și, încă una, și pentru balaur. Fără echipe de campanie specializate, cu soțiile pe post de consultanți, tinerii au dus o campanie frumoasă, ce i-a sensibilizat inclusiv pe cei de la mii de kilometri distanță de casă. Politician experimentat, Flutur a simțit că va pierde Primăria, astfel că a trecut pe acasă de 4 ori în luna de campanie. Ba chiar i-a și făcut „obraznici”, la una dintre întâlniri.

Noul primar al comunei Botoșana are 37 de ani și azi povestește cu același patos despre fiecare zi de campanie: „gândiți-vă, noi nu ne băteam cu primarul, ne băteam cu Flutur”! Chiar și așa, munca de convingere a continuat!

„În 2020 am intrat în politică și am devenit consilier local din partea PNL. Acum încă fac parte din echipa de consilieri a primarului actual, însă, împreună cu alți doi consilieri locali liberali, am constatat că lucrurile nu merg într-o direcție bună și am decis să facem ceva în privința asta. Astfel că, după mai multe discuții, am stabilit că eu voi fi candidatul pentru funcția de primar al comunei Botoșana”, a spus Andrei Sticleț.

Următorul pas, natural, era discuția cu Gheorghe Flutur. Tinerii nu i-au contestat nici măcar o secundă acestuia meritele, însă i-au cerut să le schimbe primarul.

„Prima discuție cu el a fost purtată în martie – aprilie 2023. Inițial, ne-a spus că va face un sondaj, iar cel ce va avea șansa cea mai mare va candida. Din păcate, sondajul nu a mai venit și a fost desemnat să candideze tot domnul Ghiață. Noi am văzut că nu se vrea schimbare și am ajuns la concluzia că trebuie să luptăm.

E foarte greu să te bați cu primarul președintelui Flutur. Domnul președinte a făcut foarte multe lucruri pentru acest județ și pentru Botoșana. Gândiți-vă că noi nu ne luptam cu primarul! Noi ne luptam cu Flutur! În orice casă mergeam, oamenii ne întrebau: <Dar Flutur ce spune?>. Practic, oamenii voiau să știe dacă domnul președinte ne-a dat aprobare. Noi le-am spus că nu avem aprobarea lui, însă le-am spus că nu îl vom dezamăgi! El este foarte iubit în întreaga comunitate și, prin urmare, a câștigat peste 80% din voturile oamenilor din Botoșana. Noi nu i-am făcut opoziție”, a subliniat Andrei Sticleț.

Discuții au fost și cu PSD, dar suna a blasfemie, așa că PMP, care avea și organizație, a fost o variantă mai agreată de toată echipa candidatului. Puse în ordine detaliile, s-a trecut la treabă.

„Inițial, am avut discuții cu oamenii influenți din comună, care au crezut în cauza noastră și care au fost dispuși să ne ajute. Le-am explicat dorința noastră de a schimba lucrurile și, ușor ușor, au dus vorba mai departe. Când a început campania, am fost foarte activi pe Facebook, platformă, prin intermediul căreia am putut ajunge în fiecare casă, iar în ultima săptămână am fost la fiecare casă, am împărțit pliante și am explicat ce vrem noi să facem. N-am întâlnit oameni vehemenți împotriva noastră, însă am întâlnit oameni vehemenți pentru schimbarea asta”, a adăugat Andrei Sticleț.

Socoteala de acasă cu cea din ziua votului

 

În fapt, votul e o emoție și nu poate transmite altceva pentru candidat decât emoție, chiar dacă în atâtea zile de campanie, s-a făcut tot ce era necesar ca omul să știe exact pe cine să pună ștampila. Și-apoi, când treci pe drum și vezi pe case la oameni afișe cu omul politic al locului, misiunea devine și mai complicată.

„Scorul a fost strâns. Dar vă dați seama cu cine am luptat aici! La victoria noastră au contribuit și cei peste 80 de oameni care au venit din Diaspora, dar și cei aproximativ 40 ce s-au «dezlipit» de Cajvana, restul de peste 400 de voturi venind de la oamenii din sat, care au crezut în noi. Am câștigat la 42 de voturi. Noul deliberativ local ce va fi investit în octombrie este format din 5 consilieri locali PNL, 4 – PMP, 1 – PSD și 1 de la PNȚ MM.

Sper ca toți aleșii să înțeleagă că noi vrem să facem treabă și că nu este loc de orgolii și jocuri. Viorel Simion Boca este propunerea noastră de viceprimar și sperăm să fie validat”, a mai spus noul primar de la Botoșana.

Botoșana, să consemnăm morala:

  1. Niciun munte nu e prea înalt pentru tinerii de la Botoșana care sunt învățați cu munca, cu greul și de bine nu se tem.

  2. Botoșana și Cajvana își împrumută, din când în când, puterea.

 

2 Responses

  1. tepes

    Ghita ti-am spus de zeci de ori copiii astia tineri te vor ” face” nu PSD, nu Soldan zis guzgan, sau Stan zis Bostan !! NU !! copii astia tineri care au lucrat in „afara” si stiu sudoarea muncii lor ! Adio ghita OA Ka Ka !

    Răspunde

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.