În plus de aceasta, Luna va fi şi cea mai apropiată de Pământ în viitorii 18 ani, următoarea dată când va avea loc un eveniment asemănător fiind 25 noiembrie 2034.
Cum are loc fenomenul Super Lunii? Totul ţine de natura eliptică a orbitei Lunii. Atunci când Luna se află la cel mai apropiat punct față de noi, acest lucru este cunoscut sub numele de perigeu, iar când acesta se află la cel mai îndepărtat punct, fenomenul se numeşte apogeu. Când Soarele, Luna și Pământul se află aliniate în același timp, acest fenomen este cunoscut în limba engleză ca „syzygy”.
Când fenomenul perigeu-syzygy a sistemului Pământ-Lună-Soare apare, Luna se află pe partea opusă a Pământului, faţă de Soare, şi atunci vom obține o Super Lună.
Luna va atinge perigeul, punctul cel mai apropiat de Terra, la ora 11,22 GMT (ora 1, în România) și va fi vizibilă în cursul nopții peste tot în lume.
Aceste Super Luni revin la fiecare 1 an și 48 de zile. „Dar există super Luni mai super decât altele”, notează astronomul francez.
Luni, ea va fi la doar 356.509 km de Terra (față de o distanță medie de 384.400 km). „Trebuie căutată data de 26 ianuarie 1948 pentru a avea o Super Lună a carei distanță față de Pământ să fie mai mică”, explică Pascal Descamps. Și va trebui așteptată data de 25 noiembrie 2034 pentru ca Luna să se apropie la fel de noi.
Sursa: www.psnews.ro
Lasa un raspuns