Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AGC) a trimis o scrisoare deschisă premierului Ludovic Orban şi membrilor Guvernului, în care îşi exprimă îngrijorarea că nu se cunoaşte data când fermierii vor primi despăgubirile promise pentru seceta severă din acest an şi care este cuantumul acestora, potrivit unui comunicat remis, joi, AGERPRES.

„Referitor la Proiectul de Ordonanţă de urgenţă pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat acordat producătorilor agricoli care au înfiinţat culturi în toamna anului 2019, afectate de seceta pedologică, postat în consultare publică pe site-ul MADR – 18.08.2020, Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare vă atrage atenţia şi îşi manifestă îngrijorarea asupra Capitolului III – Procedura de acordare a ajutorului de stat, din care lipsesc cu desăvârşire informaţii certe privind suma totală alocată de către MADR pentru efectuarea acestor plăţi, sumă care a fost estimată la valoarea de 1,2 miliarde de lei. În documentul postat iniţial pe site-ul MADR la art. 11 era prevăzută ca sumă maximă alocată acestei scheme de ajutor 1.088.409,00 mii lei!”, precizează reprezentanţii alianţei.

Aceştia au arătat că nicăieri în cadrul documentului aflat în dezbatere nu este specificat faptul că aceste plăţi se vor face parţial, urmând ca diferenţa să fie încasată după următoarea rectificare bugetară din octombrie.

„Mai mult decât atât, în cuprinsul art. 11 a fost introdus un nou alineat (2) care precizează că „În situaţia în care sumele necesare depăşesc plafoanele bugetare aprobate cu această destinaţie, valoarea ajutorului se reduce proporţional pentru toţi beneficiarii schemei de ajutor de stat”. Cum puteţi sugera că sumele nu acoperă suma estimată iniţial dacă public aţi afirmat că există, chiar dacă nu este menţionată expres?”, întreabă agricultorii.

Ei susţin că situaţia de secetă extremă a fost semnalată încă din luna martie 2020.

„Care este motivul pentru care s-a făcut suplimentarea bugetului MADR? Înţelegând că şi alte sectoare au nevoie de sprijin, considerăm, totuşi, că plata despăgubirilor provocate de secetă ar trebui să reprezinte prioritatea zero, conform discuţiilor avute până în prezent! Dacă sumele alocate sunt pentru sectorul vegetal, de ce suma maximă alocată nu se regăseşte în proiectul de Ordonanţă? Nu dorim să ne antagonizăm cu alte sectoare importante – ci să cerem ceea ce este important şi urgent pentru sectorul vegetal, cel mai grav afectat de seceta pedologică severă, care riscă să intre în colaps”, se mai arată în comunicat.

Fermierii mai spun că au acceptat din partea autorităţilor să primească ajutoare mai mici, cu condiţia să fie acordate rapid.

„Am repetat de nenumărate ori cuantumul cheltuielilor efectuate la un ha arabil şi faptul că cuantumul despăgubirilor promise reprezintă cca 25% din cheltuielile realizate. Avem de plătit salarii, arende, credite, inputuri, nu am recoltat nimic sau foarte puţin, nu avem cu ce să plătim şi nu le mai putem amâna pe baza promisiunilor neonorate de dumneavoastră. Înţelegem criza cauzată de COVID şi situaţie economică a României şi de accea am acceptat cuantumurile exprimate în mod public de dvs., între 772 lei şi 1.002 lei în funcţie de cultură, cu condiţia să fie acordate rapid”, potrivit documentului citat.

Acordarea despăgubirilor trebuie făcută de urgenţă pentru a fi evitat colapsul sectorului agricol.

„Aţi declarat public că vor fi despăgubiţi toţi fermierii calamitaţi pentru pagubele suferite şi că vor primi banii în iulie, apoi august, acum septembrie. În urma întâlnirii avute marţi, aţi declarat că fermierii calamitaţi vor primi acum minimum 80%, iar la rectificarea bugetară din octombrie vor primi restul de până la 100%, împreună cu sumele aferente despăgubirilor pentru culturile de primăvară. Putem înţelege că actuala rectificare bugetară are în vedere protejarea ratingului de ţară şi nedepăşirea deficitului bugetar. Şi totuşi, noi cei afectaţi de secetă, când şi cât primim pentru a compensa pierderile cauzate de seceta pedologică?” întreabă agricultorii.

Potrivit datelor prezentate de Alianţă, au fost afectaţi de secetă 34.647 fermieri şi 1,1 milioane de hectare aferente culturilor de toamnă şi circa 1,5 milioane de hecare acoperite cu culturi de primăvară.

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a anunţat marţi că se vor aloca 850 de milioane lei despăgubiri pentru secetă ceea ce asigură minimum 80% din cuantum, sumă care va fi direcţionată către fermieri în luna septembrie, iar diferenţa va fi acordată la rectificarea din octombrie.

Bugetul MADR a fost suplimentat cu 3,445 miliarde lei la rectificarea bugetară din 14 august.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.