BluesFestivalul internațional Blues ConFusion, ediția a VII-a, vă propune trei zile de spectacol, la două scene. Pe 19, 20 şi 21 mai vor avea loc concerte, workshopuri și jam-session-uri, iar ca noutate absolută, un seminar de blues dedicat tinerilor artiști.

Ediţia 2016 a Festivalului Blues ConFusion a trecut pe afiş peste 12 nume de artişti şi trupe ale genului: Josh Smith (SUA), Henrik Freischlander (Germania), Lee Hendley (Irlanda), Tiny Legs Tim (Belgia), Joe Rusi, Frank Øverland, Kjell M. Sirnes (No), alături de românii Mike Godoroja & The Blue Spirit, Midnight Express, Rareş Totu, Vali Răcilă, Marius Dobra, The Story Tellers and more (cum se spune în blues).

Blues ConFusion este singurul festival de blues in-memoriam din zona Moldovei, fiind dedicat blues-man-ului sucevean Fani Adumitroaie. De anul acesta este şi singurul festival de blues care se desfășoară pe două scene distincte, una în centrul oraşului, în zona Muzeului de Științele Naturii, la care accesul este gratuit, iar cealaltă pe platoul Cetății de Scaun a Sucevei. Pe scena mare vor urca artiști de top din Stalele Unite, Germania, Irlanda, Belgia, Norvegia și România.

Încă din 2014, festivalul a devenit unul cu mulți invitați de peste hotare, pentru a realiza acea legătură dintre oameni cu aceleași pasiuni, de oriunde ar veni ei. Ediţia de anul trecut  a fost prima desfășurată în aer liber, la Gârla Morii, pe o scenă echipată profesional și loc pentru public ce a găzduit aproximativ 700 de persoane.

În 2016 festivalul vine cu noutăți față de anii precedenți. În primul rând vor fi trei zile pline de activități artistice. Scena principală, amplasată tot în aer liber, pe Aleea Cetăţii, va găzdui recitalurile artiștilor invitați, în zilele de vineri, 20 mai și sâmbătă, 21 mai. O a doua scenă, de dimensiuni mai mici, va aduce bluesul în inima oraşului. Va fi amenajată în parcul central pentru micro-recitaluri ce vor avea loc joi 19 mai și vineri, 20 mai, accesul publicului fiind gratuit. Mai mult decât atât, joi, 19 mai, artiștii vor susține  work-shop-uri în diferite licee din oraș. Scopul acestora este acela de a descoperi noi talente în rândul tinerilor și de a-i încuraja să cânte. Elevii selectați vor susține, joi și vineri, recitaluri de tip jam-session cu artiștii prezenți în festival.

Abonamentele și biletele se pot achiziționa atât online, pe pagina de Facebook a Festivalului Blues ConFusion (www.facebook.com/BluesConFusion), cât și de la restaurantul Centru Vechi.

Acest proiect este realizat de Asociaţia Suceava Capitală Culturală Europeană, în parteneriat cu Primăria municipiului Suceava şi Consiliul Local Suceava, Muzeul Bucovinei și Centrul Cultural Bucovina.

Artiști participanți:

Henrik Freischlander (Germania, Austria) este un om extrem de muncitor când vine vorba de muzică. Pentru un autodidact multi-instrumentist, artist, compozitor, producător și proprietar al unei case de discuri, scenele europene reprezintă o a doua casă pentru mult timp. Discografia sa conține, la 33 de ani, șase albume de studio și trei albume live. Un turneu cu bunul său prieten Joe Bonamassa i-a dat posibilitatea să cânte în fața unui public extrem de numeros. Printre multele spectacole pe tot cuprinsul Europei, Henrik a avut privilegiul să cânte alături de legende ca B.B. King, Peter Green, Gary Moore sau Johnny Winter, fapt ce i-a crescut enorm popularitatea, fiind unul dintre cel mai cunoscuți blues-mani europeni.

Josh Smith (USA, Germania) născut în 1979, Josh este unul dintre acei copii-minune ai bluesului american. La 13 ani este angajat ca și chitarist în diverse formule pentru a concerta în cluburi cunoscute. La 20 de ani este invitat să deschidă un turneu BB King, iar în acel an realizează patru turnee pe tot cuprinsul USA, semnând în același timp un contract cu Jim Gaines, producătorul lui Santana, Stevie Ray Vaughan sau Luther Allison. Cariera sa cuprinde patru albume de studio, dar și foarte multe turnee pe tot cuprinsul USA și Europa. Un muzician extrem de creativ, cu o tehnică desăvârșită.

Tiny Legs Tim (Belgia). Dacă numele acestui artist vă duce cu gândul la un vechi artist, de blues, atunci poate aveți dreptate. Tim De Graeve, (n.1978) este unul dintre cei mai îndrăgiți muzicieni de blues din Belgia ai momentului. După 6 ani de inactivitate cauzați de o boală gravă, Tim duce cu el acum chitara moștenită de la bunicul său, un footstomp și cicatricile din suflet care îi conferă un stil și o personalitate unică. Lucrurile descoperite în copilărie sunt mai vii ca niciodată. În ultimii ani Tim a deschis mari concerte și festivaluri în toată Europa, împărțind scena cu nume imense ca John Mayall, Ian Siegal sau Peter Doherty.

Lee Hendley (Irlanda). Blues, soul, rock’n’roll, voce și muzicuță, aceasta  este rețeta de succes a unuia dintre cei mai cunoscuți entertaineri ai momentului în UK. Irlandez la origine, Lee este unul dintre obișnuiții festivalurilor de rock, blues sau jazz din Insulă, cântând alături de The Corrs, The Commitments, Paul Jones de la Manfred Mann și mulți-mulți alții. Profesionist și spiritual, Lee este unul dintre cei mai respectați artiști și muzicieni din Anglia, cu concerte în Europa, USA, dar și Africa. În cadrul festivalului de la Suceava, Lee Hedley a ales să cânte alături de un grup de artiști români, fiind impresionat de calitățile artistice ale acestora.

The Storytellers este cel mai nou proiect muzical al scenei blues românești, alcătuit din doi muzicieni de prestigiu: Florin Giuglea (chitară, voce) și Marcian Petrescu (muzicuțe, voce).

Joe Rusi (Norvegia). Despre Mircea Joe Rusi s-ar putea scrie pagini întregi. De altfel, publicații prestigioase din toată lumea deja o fac, pentru că ultimul său album a ajuns unul dintre cele mai vândute discuri de blues din lume într-un timp foarte scurt. Chitarist, pianist, compozitor, profesor de muzică, deținător al mai multor distincții culturale norvegiene, nominalizat la premiile Grammy (varianta norvegiană) Joe are un rol special anul acesta: de a descoperi talente printre copiii din Suceava, de a-i pregăti și de a le oferi posibilitate să cânte alături de el pe scenă, în ceea ce se cheamă jam-session și este o parte extreme de gustată a oricărui festival de blues de pretutindeni.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.