Finlanda a dezvoltat un plan prin care speră ca până în 2040 să devină prima țară în care peste 98% din populație să refuze țigaretele clasice, pipă, trabuc, țigări electronice și să consume tutun prizat.

 

De altfel, în Finlanda este o rată destul de mare a celor care s-au lăsat de fumat în ultimii ani. Potrivit autorităților, această tendință se datorează unor măsuri precum interzicerea reclamelor la țigări, interzicerea expunerii pachetelor de țigări în magazine, dar și crearea unor spații în zone publice în care fumatul este interzis.

Și la suedezi s-a înregistrat o scădere a numărului fumătorilor. Doar 12,7% în rândul bărbaţilor şi 15,2% în rândul femeilor au fost fumători în anul 2013.

Rezultatul vine și după ce s-a promovat „snus-urile”, un produs sub forma unei pudre de tutun, care nu se fumează, ci se administrează oral.

În 2013, 16% dintre finlandezii cu vârste cuprinse între 15 şi 64 de ani fumau zilnic, în timp ce în Marea Britanie procentul aferent aceleiaşi categorii de vârsta a fost de 19% în anul 2014.

Potrivit unor statistici prezentate de ministrul Sănătății în cadrul unei conferințe care a avut loc la Palatul Cotroceni, 42.000 de români mor, anual, din cauza fumatului și peste 50% dintre adolescenți cu vârste între 15 și 17 ani au fumat cel puțin o dată.

Fumătorul român are între 18 și 35 de ani, fumează mai puțin de jumătate de pachet de țigări pe zi și plătește pentru acest viciu între 51 și 100 de lei pe săptămână.

Prima țigară o fumează în primele 30 de minute după ce se trezește, potrivit un studiu realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES). Potrivit sondajului, 18% dintre români fumează tutun zilnic, iar 7% spun că fumează, dar mai rar.

De asemenea, proporţia celor care nu fumează tutun deloc este mai ridicată în mediul rural. Aproximativ un sfert (26%) dintre fumătorii participanţi la acest studiu cheltuie între 1 şi 30 lei, săptămânal, pe ţigări, aproape o cincime dintre aceştia cheltuie între 31 şi 50 de lei, iar 30% cheltuie între 51 şi 100 lei săptămânal.

(sursa: http://greatnews.ro/o-tara-europeana-vrea-sa-devina-primul-stat-fara-fumatori/)

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.