Președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, are vești bune pentru administrațiile publice locale din județ. Acesta a precizat că la Ședința Coaliției de guvernare de luni la care a participat în calitate de preşedinte interimar al Partidului Național Liberal, alături de premierul Nicolae Ciucă și prim-vicepreședinți, a reușit împreună cu ceilalți reprezentați din coaliție PSD, UDMR și minorități să deblocheze Programul Național de Investiţii „Anghel Saligny”.
„La acest moment sunt în măsură să aduc vești foarte bune pentru majoritatea localităților judeţului Suceava și încep cu aprobarea a 11 de proiecte pentru aducțiune de gaz metan în peste 30 de localități, finanţate prin programul «Anghel Saligny»”, a declarat șeful administrației județene.
Gheorghe Flutur a precizat că este vorba despre mai multe localități din județul Suceava, respectiv Adâncata, Hănțești, Fântâna Mare, Boroaia, Bogdănești, Rădășeni, Cornu Luncii, Dărmănești, Pojorâta, Fundu Moldovei, Cajvana, Botoșana, Comănești, Pârtești de Jos, Cacica, Vadu Moldovei, Preutești, Marginea, Horodnicul de Sus, Solca, Arbore, Iaslovăț, Volovăț, Burla, Milișăuți, Liteni, Fântânele, Verești, Udești, Salcea, Berchișești, Drăgoiești și Ciprian Porumbescu.
Aceste proiecte au fost preluate de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene care au fost depuse pe Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM) și trecute pe programul „Anghel Saligny” ca proiecte mature. Aceste 32 de localități au în vedere 972 de km de rețea de gaze naturale, 48.053 de branșamente, iar valoarea se ridică la circa 198 de milioane de euro.
„Reamintesc că Guvernul României a aprobat miercuri actul normativ prin care s-au preluat 105 proiecte mature de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și s-au transformat la Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), pe programul «Anghel Saligny». Guvernul de asemenea a majorat sumele alocate programului «Anghel Saligny», de la 50 la 65 miliarde de lei, din care 5,5 miliarde lei pentru 105 proiecte de gaz metan, unde sunt incluse și cele de la Suceava”, a declarat Flutur.
Reamintim că localitățile Vama, Frumosu, Vatra Moldoviței și Moldovița au primit aprobare pe programul POIM pentru extinderea reţelei de gaz metan. S-a avut în vedere faptul că aceste proiecte aveau avize, autorizații, studii de fezabilitate care în jumătate de an și-ar fi pierdut valabilitatea.
De asemenea, pe total țară, cele 65,5 miliarde vor fi putea cheltuite în intervalul 2022-2028, după următoarea structura: 30 de miliarde lei pentru drumuri comunale și județene, 22,5 miliarde de lei apă-canal și 13 miliarde pentru gaze naturale.
„Este o investiție extrem de importantă pentru dezvoltarea utilităților în toate tipurile de UAT, comune, oraşe, municipii și consilii județene. De asemenea, a intrat în linie dreaptă și programul pentru aprobarea celorlalte capitole de drumuri, apă și canal, aici județul Suceava are depuse 236 de proiecte cu o valoare de aproape 4 miliarde de lei și, în afară de gaze naturale, înseamnă modernizarea a 167 de drumuri și 69 de proiecte pentru apă și canalizare.
Practic, în aceasta săptămână s-au deblocat aș putea spune aşa, proiectele așteptate de primarii și care au întârziat o perioadă de timp”, a conchis Flutur.
Lasa un raspuns