O anexă gospodărească a fost cuprinsă de flăcări, ieri, 18 martie, în cartierul siretean Pădureni, iar proprietara, în vârstă de 88 de ani, a ajuns la spital cu atac de panică. Incendiul a pornit de la un foc deschis în spații deschise, făcut în urma curățeniei de primăvară. Casa și anexele femeii au fost salvate de pompierii militari în ultima clipă.
La Marginea, un incendiu de vegetație uscată s-a propagat de pe un teren viran la o societate comercială, unde a ars un perete din fibră de sticlă de la o construcție, pe aproximativ 15 mp. De asemenea, s-au topit și 50 de coli de policarbonat. Și acest incendiu, a fost lichidat la timp de pompieri.
Cel mai de amploare incendiu, însă, s-a produs pe raza comunei Cârlibaba, unde un foc în aer liber a pus în pericol fondul forestier și unde au ars aproximativ 4 hectare de vegetație uscată și de islaz împădurit. Au intervenit pompierii militari din cinci subunități, respectiv Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc, Suceava, Fălticeni și Rădăuți, precum și lucrători ai Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență (SVSU) și ai Ocolului Silvic (OS) de pe raza comunei.
Peste 8 ore de luptă cu flăcările, pe un teren accidentat, în condiții de vânt și curenți ascendenți, cu vegetație uscată și resturi de exploatare forestieră, foc ce s-a extins foarte rapid și a pus în pericol fondul forestier învecinat. Chiar dacă lipsa apei a reprezentat una dintre marile probleme, forțele de intervenție au reușit să lichideze ultimele focare aproape de ora 23:00, iar peste noapte, o parte dintre acestea, au rămas în supraveghere pentru ca incendiul să nu reizbucnească. Fondul forestier a fost salvat.
La 12 astfel de incendii au intervenit pompierii militari pe parcursul zilei de ieri, în localitățile Vama, Vicovu de Sus, Marginea, Siret, Costileva, Cârlibaba, Putna, Capu Codrului, Straja, Frătăuții Noi, și Stroiești (2). În ultima localitate s-au înregistrat și cele mai mari suprafețe afectate, în două incendii, respectiv 15 hectare, la primul, și 10 hectare, la al doilea.
În ciuda faptului că, acolo unde au fost identificați autorii, inspectorii de specialitate ai pompierilor militari suceveni au acordat de la începutul anului amenzi în cuantum total de 22.500 lei, incendiile de vegetație uscată continuă să izbucnească în județ.
Cu toate acestea, în speranța că, în cele din urmă, cetățenii vor conștientiza semnalele de alarmă, pompierii suceveni revin și fac același apel pentru respectarea măsurilor specifice de prevenire a acestui tip de incendii:
– nu utilizaţi focul deschis în locuri cu pericol de incendiu, pe timpul nopţii şi pe timp de vânt;
– nu utilizaţi focul deschis la distanţe mai mici de 100 de metri faţă de construcţii, materiale sau substanţe combustibile (casă, şură, depozit de furaje, pădure etc);
– arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile efectuaţi-o în locuri special amenajate (gropi ş.a.);
– interesaţi-vă la Primărie în ceea ce priveşte planificarea zilelor şi locurile special amenajate în care se adună resturile menajere şi vegetaţia uscată din localitate în scopul arderii;
– arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale efectuaţi-o numai pe baza permisului de lucru cu foc, după ce a fost informat în prealabil Serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă din cadrul Primăriei;
– asiguraţi supravegherea permanentă a arderii şi stingeţi jarul după încetarea acesteia;
– educaţi şi supravegheaţi copiii în vederea interzicerii jocului cu focul.
„Deoarece legislaţia interzice arderea la întâmplare a vegetaţiei uscate, iar cei care o fac pun în pericol fie fondul forestier, bunuri materiale importante sau chiar vieţi omeneşti, transmitem din nou un apel către populaţie şi către factorii de răspundere din administraţiile locale, să respecte interdicţiile privind focul deschis, mai ales în această perioadă când flăcările sunt favorizate de condiţiile meteorologice (vânt puternic).
Subliniem că un rol important în prevenirea incendiilor în profil teritorial îl au autorităţile administraţiei publice locale care, prin toate pârghiile legale de care dispun, trebuie să conştientizeze şi să determine populaţia să se comporte şi să acţioneze în spirit civic.
Reamintim faptul că, arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate, a resturilor vegetale şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, precum şi amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi, constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei, conform HGR nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor.
Nu în ultimul rând, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a încheiat cu Garda Naţională de Mediu (GNM) şi cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) – un protocol de colaborare privind acţiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiţii agricole şi de mediu referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi la arderea pajiştilor permanente. Astfel, prin acţiuni comune, se urmăreşte reducerea cazurilor de ardere a miriştilor şi a vegetaţiei, prin sancţionarea celor care încalcă aceste dispoziţii, de către toate cele trei instituţii semnatare ale protocolului, care pot duce inclusiv până la neacordarea subvenţiei agricole pentru parcelele de teren în cauză”, transmite ISU „Bucovina” Suceava.
Lasa un raspuns