Holzindustrie Schweighofer este o întreprindere tradițională de familie, cu rădăcini în Austria, puternic ancorată în Europa Centrală și de Est, în special în România.
Fabrica de cherestea din Rădăuți este a doua unitate de producție construită de Holzindustrie Schweighofer în România, în 2008, în urma unei investiții de 127 de milioane de euro. Fabrica prelucrează lemn de de rășinoase (molid, brad și pin) și realizează cherestea, produse rindeluite, lambriuri și dușumele, grinzi lamelare, peleți și energie verde.
De altfel, Holzindustrie Schweighofer sprijină proiectele sociale, de educație și de mediu. În perioada 2010 – 2018, compania a finanțat în România proiecte în valoare de peste 6,3 milioane de euro. Cele mai mari proiecte realizate în Rădăuți sunt reprezentate de construcția clădirilor Centrului Social „Maria Ward” și a căminului pentru persoane vârstnice. De asemenea, în Siret, compania a sprijinit achiziția centralei termice a Spitalului Orășenesc și asigură, cu peleți, încâlzirea pe timp de iarnă.
În ceea ce privește proveniența și legalitatea lemnelor pe care compania le achiziționează de la firmele de profil, reprezentanții Schweighofer se asigură în permanență, prin controale la fața locului și printr-o supraveghere atentă a parcursului buștenilor, că în depozite nu ajung încărcături neconforme cu legea în vigoare.
Transportul masei lemnoase de la depozitul unei societăți de profil către compania Schweighofer se pregătește foarte atent, așa încât fiecare buștean este măsurat și înscris pe avizul de însoțire. De asemenea, după întreaga procedură ce trebuie urmată în programul SUMAL, furnizorul de masă lemnoasă trebuie să urmeze și toți pașii din aplicația internă a companiei austriece, Timflow, pentru a dovedi că buștenii sun cu acte-n regulă și că nu există nicio suspiciune de ilegalitate.
Holzindustrie Schweighofer și un lanț de aprovizionare sigur și sustenabil
Holzindustrie Schweighofer (HS), unul dintre liderii industriei europene de prelucrare a lemnului, a implementat un plan complex de acțiuni pentru o industrie sustenabilă a lemnului în România. Măsura centrală este sistemul de urmărire prin GPS a materialului lemnos, Timflow, care permite Holzindustrie Schweighofer să monitorizeze traseul fiecărui camion ce livrează buștean de la punctul de încărcare până la poarta fabricii. Compania are o politică de toleranță zero față de livrările cu proveniență controversată. Detaliile tuturor transporturilor sunt puse la dispoziția publicului în mod transparent pe site-ul www.timflow.com, disponibil în limbile română și engleză.
Eficiență ridicată a sistemului Timflow
Potrivit principiului auto-impus de transparență, Holzindustrie Schweighofer informează publicul de fiecare dată când descoperă livrări de buștean cu proveniență controversată. În 8 februarie 2018, Timflow a emis o alertă ce viza anumite neclarități privind o livrare către fabrica de cherestea HS de la Sebeș: locul de origine declarat în documentele însoțitoare ale transportului nu coincidea cu datele înregistrate în sistemul Timflow. În consecință, livrarea a fost respinsă, iar materialul lemnos a fost refuzat. Michael Proschek-Hauptmann, directorul Departamentului de Conformitate și Sustenabilitate HS: „Transportul nu s-a conformat criteriilor noastre stricte de aprovizionare și, prin urmare, a fost refuzat. Aceasta demonstrează, încă o dată, că sistemele noastre de securitate sunt foarte eficiente. Și în luna august a anului trecut am respins trei încărcături, iar furnizorul a fost suspendat, pe baza datelor înregistrate de Timflow”.
În medie, 70 de camioane sosesc la fabricile de cherestea din România operate de Holzindustrie Schweighofer. Sistemul Timflow depistează periodic posibile nereguli. „Aceste livrări sunt separate de fluxul de producție și investigate suplimentar și, doar atunci când proveniența poate fi determinată fără urmă de îndoială și toate standardele companiei sunt satisfăcute, materialul este acceptat pentru prelucrare”, a explicat Michael Proschek-Hauptmann. Aceasta este al doilea caz în care un transport este respins. „Cu ajutorul Timflow, susținem eforturile Guvernului României în lupta împotriva tăierilor ilegale”, a mai adăugat Proschek-Hauptmann.
Lasa un raspuns