Agricultura modernă de astăzi s-a transformat și a evoluat de la agricultura tradițională la un sistem agricol intensiv care încorporează o mare colecție de cunoștințe, tehnologie, strategii și soluții de ultimă generație. Legătura dintre fermieri, cercetători și industrie a ajutat la transformarea agriculturii și la dezvoltarea diverselor tehnologii avansate pentru protecția culturilor cu ajutorul fungicidelor. Descoperă care sunt aliații marilor fermieri pentru protecția integrată a culturilor.

Importanța fungicidului pe câmp

Bolile fungice sunt cele mai mari provocări ale marilor fermieri. Acestea pot cauza pierderi semnificative de producție. Pentru protejarea culturilor de agenții patogeni, fermierii trebuie să adopte un management integrat. Fungicidele sunt principalii aliați ai fermierilor, capabili să protejeze plantele împotriva atacului dur a microorganismelor. Pe câmpuri există peste 19.000 de ciuperci care pot provoca boli ale plantelor, reducând cu o treime producția anuală agricolă. Aceste pierderi afectează în principal culturile de grâu, porumb și cartofi. Aplicarea la timp a unor fungicide eficiente previne apariția bolilor și protejează plantele în toate fazele de dezvoltare. Alegerea unui fungicid grau cu acțiune preventivă, curativă și eradicativă oferă control sporit asupra unui spectru larg de boli foliare. Un fungicid cartofi cu eficacitate ridicată împotriva agenților patogeni importanți asigură un control și o protecție îndelungată a culturii.  

Evoluția agriculturii românești și inovația în dezvoltarea unor fungicide avansate

Orice fermier își dorește culturi sănătoase, costuri optimizate de producție, recolte bogate și de calitate, precum și o valorificare profitabilă a producției. Conform Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură se estimează că în fiecare an se pierde între 20% și 40% din producția mondială de alimente din cauza dăunătorilor. În acest sens, agricultura modernă poate fi înțeleasă ca un proces de inovare continuă în care fermierul folosește diferite tratamente și soluții moderne pentru protecția plantelor, prevenind pierderile de randament și productivitate. Agricultura modernă promovează dezvoltarea unor fungicide avansate care au ca principal scop optimizarea performanțelor în agricultură. Aceste fungicide  au la bază tehnologii inovatoare ce urmăresc îmbunătățirea dezvoltării plantelor cultivate, reducând în același timp utilizarea resurselor naturale. Fungicidele avansate care folosesc tehnologii moderne de înlăturare rapidă a agenților patogeni răspund provocărilor cu care se confruntă fermierii. Astfel, noile fungicide polivalente prezintă molecule inteligente ce oferă numeroase beneficii culturilor și au un impact redus asupra mediului. Acestea oferă un spectru mare de combatere, eficacitate împotriva agenților patogeni, protecție îndelungată și flexibilitate în aplicare. Suplimentar, mai multe substanțe active din componența fungicidelor conferă produselor și un efect sinergic necesar pentru managementul rezistenței. Un fungicid aproape ideal este și cel care poate fi folosit pentru cât mai multe culturi, optimizând astfel costurile și managementul în fermă.

Protejarea culturilor de grâu, pentru producții ridicate și de calitate

În ultima perioadă, tot mai multe specii de boli și dăunători au cauzat pierderi dramatice în culturile agricole. Fără adoptarea unor măsuri fitosanitare, la timp, pierderile ar putea atinge niveluri ridicate, ajungând până la distrugerea totală a culturii. În cazul grâului, daunele provocate de diverșii agenți patogeni asupra aparatului foliar al grâului reduc capacitatea de asimilare a plantelor și cauzează pierderi de producție sau o scădere a calității grâului obținut. La soiurile sensibile, pagubele pot fi mari (până la 20%), combaterea timpurie fiind extrem de importantă.

În România, Priaxor® EC este cel mai avansat fungicid pentru cereale, cu o acțiune preventivă, curativă și eradicativă dată de cele două substanțe active: fluxapiroxad (SDHI) și piraclostrobin. Combinația celor două substanțe active oferă control asupra unui spectru larg de boli foliare. Acest produs are o eficacitate dovedită pentru orice tip de sol sau soi de grâu și se remarcă prin efectul îndelungat de protejare a plantelor, flexibilitate în aplicarea și oferirea unor producții bogate, de calitate. 

Tratamente inovatoare pentru protejarea eficientă a culturilor de cartofi

Fiecare cultură are particularități și nevoi diferite atunci când vine vorba de protejarea culturii  împotriva buruienilor, bolilor și dăunătorilor, care pot reduce masiv recolta. Producția de cartofi este întotdeauna influențată de factori precum tipul de soi, accesul la apă și tehnologia de cultivare. Acești factori guvernează expunerea culturii la bolile fungice, de aceea, folosirea tratamentelor cu fungicide este esențială pentru obținerea unor recolte bogate, de calitate. Alegerea unor fungicide cu eficacitate ridicată reduce expunerea culturii la agenți patogeni și oferă agricultorilor culturi sănătoase și productive.

Sursa foto: shutterstock.com 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.