Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, de care s-au bucurat peste 700.000 de oameni, a ajuns la final. În total, în cele 10 zile de festival, s-au pus în scenă 524 de spectacole, cu ajutorul a 3.300 de artişti din 73 de ţări, iar Gala Celebrităților din cadrul acestui festival a venit ca o încununare a succesului de care s-a bucurat acest eveniment.

Pentru prima dată în istoria celui mai mare festival de teatru din Europa, după ce s-a ridicat cortina de la Gala Celebrităților, zecile de personalități din sală au avut ocazia să vadă un colț din Bucovina și asta pentru că pe scenă au urcat o parte dintre membrii ansamblului „Gura Izvorului” din comuna suceveană Vatra Moldoviței.

Într-o liniște aproape divină, această gală a fost deschisă de sunetul de la toaca bătută de Fredi Morar, membru al ansamblului, mai apoi, rând pe rând, pe scenă ajungând și ceilalți mici artiști, care le-au oferit ocazia marilor personalități să își revadă  priveliștea copilăriei.

Deși singurul lor „regizor” este prof.pt.înv.primar, director Ilaria Pușcă, cea care coordonează întreg ansamblul, copiii au primit aprecieri dintre cele mai alese, dovadă clară că au fost extrem de bine învățați.

Imediat după încheierea spectacolului, pe scenă a urcat unul dintre cei mai apreciați oameni de televiziune pe care România îi are, Cătălin Ștefănescu, prezentatorul evenimentului, care a recunoscut că frumusețea și autenticitatea acestor copii, i-au cam îmbinat ideile de prezentare cu niște emoții puternice.

„Ce frumos! Înainte de a vă spune «Bună seara», ei sunt copiii de la «Gura Izvorului» din Vatra Moldoviței. Nu îmi pregătesc niciun text dinainte, pentru că ce ai mai putea spune după ce apar așa niște copii ca aceștia? Rămâi trist că nu îți poți folosi ideile. Așa că mai bine să facem și noi ce au făcut ei și să fim ca ei. Acestea sunt lucruri care duc lumea mai departe și care n-ar putea fi realizate fără pasiune. Felicitări încă o dată”, a transmis Cătălin Ștefănescu.

 

Artiștii de la Vatra Moldoviței, la cea de-a XXIV-a Conferinţă Ştiinţifică Internaţională „The Knowledge – Based Organization”(KBO) 2018

Această conferință care a avut loc în perioada 14-16 iunie, la Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu a reunit 226 de autori din instituţii de învăţământ superior şi centre de cercetare din România, Bulgaria, Cehia, Grecia, Polonia, Portugalia, Slovacia,Ungaria şi Estonia, care au elaborat, în total, un număr de 161 de lucrări.
Astfel, pe 15 iunie, în cadrul ceremoniei de deschidere a conferinţei, în urma deciziei Senatului Universitar al AFT, a fost conferit titlul de „Senator de Onoare” unor personalităţi marcante care au contribuit la creşterea prestigiului instituţiei. Titlurile au fost înmânate domnilor prof.univ.dr. Sabin Luca, manager al Muzeului Naţional Brukenthal, lect.univ.dr. Silviu Borş, manager al Bibliotecii Judeţene Astra şi conf.univ.dr. Alexandru Dan Smarandache, din cadrul Universităţii „Lucian Blaga” Sibiu. În semn de apreciere pentru înaltul profesionalism şi sprijinul deosebit acordat Forţelor Terestre, col. (r) prof.univ.dr.ing. Vasile Năstăsescu i-a fost conferită Emblema de Onoare a Forţelor Terestre.


De asemenea, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României în Republica Federală Germania, scriitorul și jurnalistul sibian Emil Hurezeanu a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”.


În încheierea evenimentului, Ansamblul „Gura Izvorului” din Vatra Moldoviţei a susţinut un moment artistic spre încântarea celor prezenţi.

Timp de două zile, „Podul Minciunilor” din Sibiu, „invadat” de adevărați păstrători de tradiție și frumos

De asemenea, în cadrul aceluiași festival, reprezentanții Bucovinei au susținut și câte două spectacole pe zi, în una dintre cele mai vizitate zone ale orașului Sibiu, pe Podul Minciunilor.

Printre sutele de persoane care au asistat la spectacolul oferit s- au numărat și persoane care au venit la toate cele patru reprezentații, impresionate fiind de simplitatea și, în același timp, complexitatea programului artistic oferit de artiștii de la Vatra Moldoviței.

În premieră, Festivalul a avut doi patroni onorifici, pe preşedintele României, Klaus Iohannis, fost primar al Sibiului, şi pe moştenitorul coroanei britanice, Prinţul Charles, un pasionat de Transilvania. 

„Marea Britanie este mândră de tot ce aţi obţinut şi de contribuţia ei modestă în călătoria dumneavoastră impresionantă”, a transmis, la sfârşitul Festivalului, Prinţul de Wales, în mesajul său, citit de ambasadorul britanic la Bucureşti, Paul Brummell.

 

 

 

 

One Response

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.