Niciodata nu au fost casele de amanet mai solicitate ca acum in Romania. Datorita pandemiei si crizei economice care a inceput sa se extinda de la inceputul lui 2020 pana acum in prezentul lui 2022, casa-amanet.com s-a bucurat de un flux continuu de tranzactii si clienti. Aceasta casa amanet vinde si cumpara bijuterii de lux, lingouri de aur si de argint si ofera preturi casa amanet avantajoase, cu banii pe loc.

Istoria imprumuturilor la amanet se intinde pe o perioada de peste 3.000 de ani, primele case de amanet infiintate in China pentru a oferi acces la credite pe termen scurt pentru muncitorii si taranii prost platiti. Casele de amanet erau, de asemenea, o priveliste familiara pentru cetatenii Greciei antice si ai Imperiului Roman. De fapt, cuvantul pion este derivat din cuvantul latin „patinum”, care inseamna pion. De-a lungul secolelor, oricine avea nevoie de numerar rapid si obiecte de valoare pentru a actiona ca garantie a putut sa acceseze serviciile de amanet pentru a-si schimba obiectele de valoare cu avansuri la imprumuturi in numerar, cu dobanzi taxabile adaugate. La fel ca si astazi, daca clientii nu isi platesc imprumuturile, plus dobanda, amanetul retinea bunurile pentru a le vinde sau a le licita unui alt cumparator.

Imprumutul colateral – sau gaj – este unul dintre cele mai vechi tipuri de tranzactii din lume si exista intr-o forma sau alta de secole. In China, din secolul al V-lea pana in zilele noastre, oamenii au folosit articole ca garantie pentru un imprumut de secole. Oamenii cu obiecte de valoare pe care sa le foloseasca drept garantie au putut sa-si asigure imprumuturi la valoarea lor din acele timpuri. 

Primele case de amanet din lume au aparut in manastirile budiste din China, in timpul secolului al V-lea, detinute si administrate de calugari. Uneori, aceste afaceri au fost infiintate de oameni bogati, ca o societate in colaborare cu manastirile, deoarece manastirile erau uneori scutite de taxe. Desi acestea sunt cele mai vechi exemple inregistrate de case de amanet, este foarte posibil ca o casa de amanet sa fi existat intr-o forma sau alta cu mult inainte de aceasta data.

Amanetul a ajuns in Europa cand Imperiul Roman era la apogeul puterilor sale. Influenta Imperiului asupra amanetului modern nu poate fi subestimata. Multe dintre legile moderne care guverneaza industria de amanet isi au radacinile in legile romane antice. Totusi, asta nu inseamna ca legile romane au fost copiate literal. In Imperiul Roman, existau reguli stricte despre ceea ce puteai si nu puteai duce la o casa de amanet pentru a folosi drept garantie impotriva unui imprumut. Nu a fost permisa folosirea imbracamintei, mobilierului si echipamentelor agricole ca garantie. Aceasta regula nu se aplica caselor de amanet moderne si – de fapt – mobilierul de epoca tinde sa fie o alegere comuna pentru persoanele care depun un articol la o casa de amanet.

Evreilor si crestinilor li sa interzis sa imprumute bani si sa profite din plata dobanzii. In iudaism, perceperea dobanzii la imprumuturi este considerata unul dintre cele mai grave pacate din cartea lui Ezechiel din Vechiul Testament. Cu toate acestea, Tora si Talmudul incurajeaza imprumutul de bani si bunuri altor evrei atata timp cat nu se percepe dobanda. Cu toate acestea, imprumuturile purtatoare de dobanda de catre evrei catre non-evrei nu au fost interzise. De asemenea, crestinilor li s-a interzis sa ofere imprumuturi cu dobanda si avansuri in numerar pana in timpul Reformei Protestante, desi au existat multe cazuri in care aceasta interdictie biblica a fost ignorata. De fapt, Bisericii Franciscane i s-a permis sa practice camataria pentru a-i ajuta pe cei saraci.

In forma sa initiala, „monts de piete” era o forma de gaj de baza creata de papii romani pentru a imprumuta bani saracilor, iar aceste imprumuturi nu aveau dobanda si erau acoperite de valoarea gajurilor precum imbracamintea sau echipamentul. Desigur, unitatile initiale costau bani pentru a functiona si nu erau profitabile, asa ca a devenit obisnuita perceperea dobanzii la imprumuturi pentru a acoperi cheltuielile si costurile de functionare. De la radacinile sale umile din Italia, casa de amanet care percepea dobanda la imprumuturi a inceput sa se raspandeasca in toata Europa. In anul 1622, casele de amanet au fost infiintate in Gent, Amsterdam si Bruxelles, iar majoritatea oraselor europene importante au urmat in curand exemplul.

Dezvoltarea imprumuturilor colaterale, asa cum le cunoastem astazi, a fost foarte accelerata in Italia medievala, unde comerciantii din regiunea Lombardia – multi dintre ei legati de bogata familie Medici – au contribuit la raspandirea practicii in toata Europa. Comerciantii lombarzi sunt, de asemenea, creditati cu crearea simbolului cu cele trei bile de aur – initial trei monede de aur – care a fost atarnat in afara magazinelor lor.

La acea vreme, practica era controversata, dar in secolul al XVI-lea, Papa Leon al X-lea a declarat ca amanetul este o profesie recunoscuta legal in toata Europa catolica si ca oricine punea sub semnul intrebarii legalitatea sau moralitatea acesteia era supus excomunicarii. Aceasta decizie a asigurat faptul ca practica de amanet sa devina inradacinata in viata financiara europeana pentru anii urmatori.

In prezent, imprumuturile colaterale sunt o metoda larg acceptata pe care oamenii o folosesc pentru a debloca valoarea monetara a obiectelor lor de valoare, cum ar fi arta plastica sau ceasurile. In orasele din aproape fiecare tara din Europa si din lumea occidentala, semnul de amanet este vizibil pe strada si semnifica un loc in care clientii pot obtine imprumuturi foarte bune pentru bunurile de valoare pe care le detin.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.