Generalul Gabriel Oprea a anunțat, marți, prin intermediul unei conferințe de presă, care sunt cele cinci reforme principale pe care UNPR le propune. În acest context, Oprea a subliniat importanța familiei și nevoia creșterii salariilor în sistemul public. În același timp, președintele UNPR a atras atenția asupra economiei ca temă vitală pentru România, a nuanțat importanța rolului României în lume dar a vorbit și despre noul stat social.

„Renasterea nationala are si o componenta identitara, atat cu romanii din tara cat si cu cei din diaspora. Familia trebuie sa fie un centru al preocuparii clasei politice, solidaritatea, iubirea de tara, de semeni, credinta, toate se invata in familie. Familia e garantia pastrarii identitatii nationale. Ceea ce ne propunem e guvernarea orientata spre familii, nu spre indivizi, familia trebuie sa fie beneficiarul politicii guvernamentale. Ca masuri concrete – sustinerea familiilor cu copii, nu atat prin stimulente directe cat prin servicii publice concrete care sa ajute cresterea copiilor – extinderea programului „Scoala dupa scoala” pentru armonizarea programului elevilor cu programul parintilor. Se cheltuie prea multi bani pe festivaluri folclorice sau expozitii in loc sa fie cheltuite pentru scoli sau cursuri de istorie si limba romana. Suntem departe de ceea ce asteapta romanii de la statul roman.

Educatia si sanatatea sunt gratuite doar pe hartie. Ca masuri concrete vizam, evident, atat o crestere a salariilor in sistemul public insa trebuie sa fim constienti ca nu sunt sustenabile fara o reorganizare a sistemului public. Administratia produce astazi prea multe hartii si prea putine solutii. Trebuie sa aducem in sistem avantajele tehnologice, trebuie sa regandim procesele si programele administrative. Astazi atat profesorii cat si medicii sunt nevoiti sa isi ia cate o jumatate de norma in sistemul privat, insa lucrurile nu pot functiona asa. Intre sistemul public si cel privat trebuie sa existe o competitie reala, nu complicitate.

A treia tema e rolul Romaniei in lume. UNPR considera ca trebue sa isi asume destinul sau mai clar mai ales in relatia cu Republica Moldova. Importanta pe care Moldova o are in regiune. Suntem membri NATO, parteneri de incredere. Astazi trebuie sa ne asumam si beneficiile locului pe care il ocupam in agregajul euroatlantic. Romania trebuie sa se implice cu toata forta si energia ca un astfel de parcurs sa devina realitatea.

Functionarea economiei e a patra tema vitala pentru Romania. Sunt 5 parghii: un Cod Fiscal care sa incurajeze investitiile, protejarea resursei umane, agricultarea, dezvoltarea transporturilor. Ceea ce UNPR aduce nou e o asumare transanta a interesului national in economie. Nu e normal ca multinationalele sa fie mai protejate in Romania decat IMM-urile cu capital autohton. Suntem o tara europeana dar sa nu incercam sa fim mai europeni decat sunt alte tari in UE. Nu inteleg de ce Romania trebuie sa ramana naivul Europei. Trebuie sa invete sa mai spuna si NU in fata altor interese.

Cea de-a 5 a tema e noul stat social. Trebuie sa se extinda de la ajutoarele sociale la cele de natura juridica. Masurile vizeaza restabilirea echilibrului acolo unde a fost rupt in anii tranzitiei. Astfel, UNPR sustine taxarea suplimentara a marilor averi si a profiturilor exceptionale iar amenzile proportionate cu cifra de afaceri. Consider ca vremea in care Romania era tara tuturor posibilitatilor a trecut.

Cele cinci teme pe care le propunem in programul „Siguranta si Prosperitate pentru Romania” au la baza interesul UNPR pentru Romania si valorile Romaniei. Imi doresc ca aceasta baza de discutie pe care UNPR o lanseaza astazi sa descurajeze populismul. Indiferent de partidul in care facem parte avem aceasi obligatie pentru romani. UNPR va face tot posibilul ca partidele parlamentare sa ajunga la consens pe marile teme”, a anunțat Gabriel Oprea.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.