Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat, într-o emisiune de la un post TV național, că evenimentul de la Gura Humorului ce tocmai s-a încheiat a fost un mare succes. Astfel, cea de-a doua ediție a Oktoberfest în Est a întrunit aproximativ 60 000 de oameni, a umplut la maximum toate pensiunile și hotelurile din zonă și a promovat producătorii locali.
„Am avut o inițiativă împreună cu primarul de la Gura Humorului și am organizat Oktoberfest în Est. Am zis: «hai să treacă acest festival și Carpații» și, într-un orășel de sub 15 000 de locuitori, am făcut Oktoberfest, unde au participat în jur de 60 000 de oameni. A fost senzațional. De curând a fost Târgul de Toamnă «Produs în Bucovina», cu produse autentice. Aici, minoritatea germană a însemnat ceva în Bucovina și în Gura Humorului și, mărturisesc că și pe mine mă leagă și prin familie și prin foarte mulți prieteni”, a declarat Gheorghe Flutur.
Președintele Flutur vorbește la superlativ despre Bucovina și despre bucovineni, acesta comparând Ținutul Mănăstirilor cu un continent în miniatură, unde oameni de diferite confesiuni religioase sau care aparțin unor minorități etnice se înțeleg bine și conviețuiesc în armonie. Aici, sub streașina mănăstirilor, oamenii încă mai au bun simț, mai simt rușine, mai cred în Dumnezeu și, cel mai important, mai cred în oameni. Din păcate, însă, Bucovina mai are și o parte negativă: nu are infrastructură rutieră, astfel încât investitori sunt mai puțini și, în consecință și locuri de muncă mai puține. Astfel, bucovinenii sunt nevoiți să ia calea străinătății și să lase în urmă părinți și copii în lacrimi. Pe de altă parte, cei care pleacă la muncă peste hotare, gospodari din moși și strămoși, au făcut din satele Bucovinei adevărate frumuseți, păstrând însă tradițiile și obiceiurile locului.
„Despre Bucovina eu pot să spun așa: este o Europă în miniatură, unde sunt 12 minorități, care trăiesc în pace, este multiconfesională și un model de existență și de toleranță, dar și de foarte multă inițiativă. Însă, avem și o parte care mă doare. Dimineață, veneam aici și am văzut câteva autocare pe care scria Dublin, Torino, Londra. Prea mulți pleacă la muncă în străinătate. Până nu vom tăia Carpații cu o autostradă, bucovinenii își vor lua lumea-n cap, deja s-a umplut lumea de ei. Aceștia sunt harnici, trimit bani acasă, satele arată extraordinar de frumos, dar tare și-ar dori să se întoarcă acasă”, a spus Flutur.
Gheorghe Flutur se implică în promovarea Bucovinei și în atragerea investitorilor în această zonă. De asemenea, este deschis și în ceea ce privește adoptarea unor modele practice care să fie în folosul comunității locale.
„Noi ce facem acum, facem un lucru extraordinar. Îi mulțumesc reprezentantului acestui club de oameni de afaceri germani de la Brașov, Werner Braun, care m-a mai învățat încă o dată ceva: «noi nu venim la Oktoberfest să ne distrăm. Vrem să facem și lucruri concrete. Aduceți firme să încheie contracte la masă, să se împrietenească». Astfel, zilele trecute, la Rădăuți a luat ființă o inițiativă de școli profesionale pe modelul aplicat la Brașov”, a conchis Flutur.
Lasa un raspuns