Guvernul propune reclasificarea orașelor în șapte categorii și a comunelor în două, în funcție de câţiva parametri ce iau în calcul noile realităţi sociale. Proiectul promovat de Ministerului Dezvoltării arată în ce categorii urmează să se înscrie localităţile şi prevede că actualizarea clasificării se va face la fiecare trei ani.
Astefel, localităţile cu scăderi accentuate de populaţie vor fi unificate cu altele din cadrul ariilor funcţionale, la iniţiativa autorităţilor locale. Dacă până la finele anului 2025, comunele vizate nu ating anumiţi indicatori, ele vor fi unificate cu altele învecinate, la iniţiativa Guvernului.
Potrivit proiectului de lege, localităţile urbane urmează să fie reclasificate astfel:
- Municipiu capitală, de importanță naţională şi europeană: Bucureşti
- Municipii poli regionali principali cu potenţial transnaţional (Condiţii: peste 250 de mii de locuitori şi 400 de mii în aria funcţională, sedii de instituţii de interes naţional, minim o universitate cu peste zece mii de studenţi sau cu specializare unică pe ţara, spitale de categoriile I şi II şi monoprofil cu nivel de competență înalt, Institute Naţionale de Cercetare-Dezvoltare): doar cinci oraşe: Cluj-Napoca, Constantă, Craiova, Iaşi şi Timişoara.
- Municipii poli regionali secundari (condiţii: peste 100 de mii de locuitori şi 300 de mii în aria funcţională, sedii de instituţii de interes judeţean /supra-judetean, accesibilitate la sistemele de transport, minim o universitate, spitale de categoria III ŞI IV / V, minim o entitate de Inovare şi Transfer Tehnologic): Arad, Piteşti, Bacău, Oradea, Botoşani, Braşov, Brăila, Buzău, Galaţi, Baia Mare, Drobeta-Turnu Severin, Târgu Mureş, Piatra Neamţ, Ploieşti, Satu Mare, Sibiu, Suceava şi Râmnicu Vâlcea
- Municipii poli judeţeni principali cu potenţial transnaţional (condiţii: peste 40 de mii de locuitori şi 200 de mii în aria funcţională, sedii ale administraţiilor judeţene, minim 1 filiala de universitate sau unitate postliceală, spital de categoria III şi IV/V, instituţii culturale de reputaţie judeţeană) Alba Iulia, Bistriţa, Reşita, Sfântu Gheorghe, Târgovişte, Târgu Jiu, Miercurea Ciuc, Deva, Călăraşi, Slobozia, Giurgiu, Slatina, Zalău, Alexandria, Tulcea, Vaslui şi Focşani
- Municipii şi oraşe poli judeţeni secundari. Condiţii: peste 20 de mii de locuitori şi 50 de mii în zona de influenţă / cu potenţial de arie funcţională urbană, minim o filială universitară sau unitate postliceală. Vezi lista oraşelor cuprinse în această categorie aici (pag. 6-8 în document).
- Municipii şi oraşe centre urbane cu rol zonal. Condiţii: peste cinci mii de locuitori şi 30 de mii în zona de influenţa / potenţial de arie funcţională urbană, minim 1 liceu / grup şcolar, spital de categoria IV / V sau centru de permanentă, Instituţii culturale de importanta locală). Vezi lista oraşelor cuprinse în această categorie aici (pag. 8-14 în document)
- Municipii şi oraşe centre urbane cu funcţii specializate, municipii şi oraşe necuprinse în categoria precedentă şi care sunt de regulă subordonate unui municipiu din categoriile I-V, caracterizate printr-un specific turistic, economic, de transport, energetic, rezidenţial, etc. Condiţii: cel puţin 2 dintre următoarele: acces la drumuri naţionale şi judeţene, acces la o magistrală feroviară în limita a 100 km şi autogara în limita a 30 km; minim 1 liceu / grup şcolar. Vezi lista oraşelor cuprinse în această categorie aici (pag.14-23 în document).
Proiectul de lege introduce şi noţiunea de oraş cu caracteristici rurale. Guvernul defineşte aceste localităţi ca acele oraşe care satisfac comulativ cele puţin 3 din următorii 4 indicatorii: peste 30% din populaţie ocupată în agricultură, mai puţin de 50% din totalul străzilor modernizate, scăderea numărului de locuitori în ultimii 20 de ani şi peste 40% din populaţie cu domiciliu în sate aparţinătoare şi localităţi componente, altele decât localitatea reşedinţa de unitate administrativ teritorială. Pe lista oraşelor cu caracteristici rurale identificate de guvern intra majoritatea comunele transformate forţat în oraşe în anul 2004, prin Legea 83/2004. Vezi lista localităţilor încadrate ca oraş cu caracteristici rurale aici.
Localităţile rurale vor fi împărţite în comunele poli rurali (comune cu rol de service intercomunala la nivelul zonelor lipsite de oraşe pe o distanţă de minim 25 km) şi alte comune. Satele componente ale comunelor şi cele care aparţin municipiilor şi oraşelor sunt parte a reţelei de localităţi rurale, mai prevede proiectul de lege. Vezi lista localităţilor încadrate în această categorie.
Sursa: Revista22.ro
Lasa un raspuns