Seceta extremă ameninţă să şteargă încă un lac de pe hartă. În alte zone din ţară, apa ajunge la localnici cu cisterna. Fântânile au secat şi oamenii n-au mai văzut picătură de ploaie de cel puţin o lună. De disperare, un primar ameninţă cu puşcăria agricultorii care îşi udă grădina cu apa potabilă. 

În Călinești-Oaș, la poalele munţilor, se întindea până acum două luni cel mai mare lac din judeţ. 360 de hectare de apă cristalină şi bogată în peşte. Azi, a mai rămas jumătate. „Trebuie să plouă vreo 50-60 de litri pe metru pătrat vreo 5, 6 zile ca să se umple înapoi”, spune Dinu Birtoc, primarul din Călinești Oaș. „S-a compromis și peştele şi natura şi tot ce e în lac”, adaugă el.

Lacul, aşa cum nimeni nu l-a mai văzut dinaintea Revoluţiei, când a fost secat intenţionat

Localnicii sunt uimiţi. Ultima dată când au văzut fundul lacului a fost înainte de Revoluţie, când a fost secat intenţionat pentru a fi curăţat. „Așa secat nu a fost niciodată”, povesteşte un localnic. „Rău o să fie, nu ştiu ce-om face, ştie Dumnezeu, pe tot Globul nu-i nimic”, zice un altul. Căldura a pârjolit şi holdele oamenilor. De mai bine de 80% din culturile din zonă s-a ales praful. „Roşiile toate se uscă şi alea, castraveţii … Ce i-am udat, sunt amari, se uscă şi ei. Porumbul şi el, uitaţi cum e”, arată o femeie. „Va fi o sărăcie totală”, crede Dinu Birtoc, primar Călinești Oaș.

Arşiţa face prăpăd în toată ţara. În Hunedoara, localităţile de munte rămân una după alta fără apă, după ce fântânile seacă. Oamenii aşteaptă cisterna ca pe un miracol. „Culturile sunt afectate grav. În special culturile de porumb şi floarea soarelui”, spune Daniel Dobruţchi, primarul comunei Peștișu Mic. În Dumbrava, localnicii nu au a mai văzut picătură de ploaie de o lună. „Am bidoanele pregătite şi mă duc la Groş, după apă de băut”, zice un bărbat. „Arsă completă … Cartofii, dacă îi scot şi vă arăt, sunt moi, nu se pot consuma. Roşiile sunt terminate”, mărturiseşte un localnic. 

Un primar cere pedepse dure pentru cei care risipesc apa potabilă. „I-aș băga în pușcărie”

Penurie de apă e şi în Gorj. Un primar sătul de cei care îşi udă grădina cu apa potabilă de la reţeaua de alimentare a comunei vrea pedepse drastice. „I-aș băga în pușcărie pe cei care udă porumbul în această perioadă în care alte familii n-au apă să bea de sete, i-aş băga în puşcărie pentru că asta înseamnă nesimţire”, declară Cosmin Pigui, primarul din Peștișani. 

În nordul judeţelui Iaşi, apa curge la robinet doar cinci ore. Iar seceta afectează calitatea apei din râuri şi baraje. La staţia de tratare Chiriţa din Iaşi, de unde primeşte apă aproape jumătate din oraş, curăţarea apei durează cu trei ore mai mult decât în mod normal. „Din cauza insolaţiei, apa se vaporizează, apa se concentrează în săruri care necesită un efort suplimentare de tratare. Ne afectează din punct de vedere energetic şi la consumul de reactivi”, explică Dan Popovici, şef secţie. 

Nu vom scăpa de caniculă toată săptămâna. Temperaturi foarte ridicate vor fi în mare parte a ţării. Deşi vor fi ploi pe alocuri, luna iulie din acest an ar putea fi cea mai secetoasă de când se fac măsurători, scrie observatornews.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.