Pandemia globală provocată de noul coronavirus a plasat societatea într-o situație de incertitudine totală. Lipsa de control și de instrumente verificate de răspuns a impus măsuri urgente, afectate deseori de improvizație. România nu a făcut excepție în acest peisaj global, încercând să gestioneze cu propriile resurse și cu propria experiență această criză sanitară. Cetățenii tuturor statelor au așteptat, mai mult decât oricând, un răspuns coerent și solid din partea autorităților publice, considerate pilonul central în gestionarea situației de urgență.
Curtea de Conturi a înaintat Parlamentului României Raportul special privind gestionarea resurselor publice în perioada stării de urgență. Documentul aprobat de Plenul Curții prin Hotărârea nr. 387/2020 are la bază un control amplu, desfășurat în perioada mai-iulie 2020, la 949 de entități din administrația publică centrală și locală. Pentru a răspunde eficient și rapid solicitării Parlamentului, instituția supremă de audit a mobilizat peste 700 de auditori publici externi.
Din Raportul Curții de Conturi reiese că Primăria municipiului Rădăuți și Primăria comunei Șcheia au făcut abateri în ceea ce privește prestarea unor servicii privind dezinfecția spațiilor din domeniul public al unității administrativ teritoriale (străzi, alei, trotuare, platforme și mijloace de colectare deșeuri) cu operatori economici, societăți comerciale/persoane fizice, care în perioada prestării serviciilor (perioada stării de urgență) nu erau autorizate de către Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Suceava ca „Unități specializate care asigură servicii DDD”.
În ceea ce privește etapa de organizare a procedurii și atribuire a contractului, Primăria Rădăuți este singura din județ care a făcut achiziții directe, în cazuri în care legea nu permite.
„Divizarea achizițiilor publice efectuate de autoritățile publice locale, având drept consecință alegerea incorectă a procedurii de atribuire; achiziția directă a fost utilizată în cazuri în care nu era permisă de lege (depășirea pragului valoric menționat de art.7 alin.(5) din Legea nr. 98/2016 -UATM Rădăuți”, se arată în Raportul Curții de Conturi.
si la primaria moara?
nimic ilegal, totul corect pe repede inainte, nu?
curat, murdar… gunoiul sub pres, traiasca „virtutile” si obrazul „subtire”!