Deputatul Cezar Preda a precizat marți seară, în cadrul emisiunii lui Victor Ciutacu că ipocrizia nu îl miră, afirmând că legea retrocedărilor ( a cărei promotoare a fost Monica Macovei și pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea în Parlament), după părerea sa, „100% a fost făcută intenţionat pentru a îmbogăţi pe unii oameni”.
Astfel, Cezar Preda practic a confirmat spusele ministrului Eugen Nicolicea din urmă cu câteva luni, când a afirmat că pachetul de legi prin care s-a urmărit „reforma justiției” a reprezentat doar o acoperire pentru a asigura „funcționarea optimă” a legilor proprietății. „Eu voi crede că justiția își face într-adevăr treaba când o să o văd pe Monica Macovei anchetată pentru pachetele de legi de retrocedări și cu justiția și jaful produs asupra României cu ajutorul legilor făcute de ea”, spunea Eugen Nicolicea într-un intrviu acordat dcnews în decembrie anul trecut.
Totodată, Cezar Preda a lăsat de înțeles în cadrul emisiunii „Ediția de seară”, de marți seară, moderată de Victor Ciutacu, că îl enervează faptul că acum, atât Monica Macovei, cât și Traian Băsescu sustin transparentizarea cheltuielilor de campanie dupa ce au fost alesi pe campanii despre care se afirmă că ar fi fost finanțate din bani „furați”, punctând că el „nu a fost niciodată omul care să îi lase aşa, să creadă că noi chiar îi acceptăm”.
Redăm dialogul dintre Victor Ciutacu și Cezar Preda:
Victor Ciutacu: Domnule Cezar Preda, în ultimele două zile am văzut declaraţii ale unor foşti colegi ai dumneavoastră. Doamna Monica Macovei, promotoarea pachetului de legi, care ne-a spus că în general politicienii sunt nişte hoţi, nişte bandiţi, îşi finanţează campaniile electorale din bani furaţi, domnia sa candidând la ultimele alegeri europarlamentare cap de listă la PDL şi cu campania plătită de la PDL, de unde zice dânsa că s-a făcut cu bani furaţi. Şi pe fostul dumneavoastră preşedinte de partid, domnul Băsescu, care ne-a anunţat azi, după ce domnia sa a candidat de două ori pe campanii electorale din bani furaţi, cum zic domnii Cocoş, doamna Monica Macovei şi aşa mai departe, că acum e bine să se finanţeze de la stat, să se termine odată cu corupţia asta şi cu lipsa de transparenţă. Pe dumneavoastră nu vă enervează? Că pe mine mă scot din minţi, ca să fiu sincer.
Cezar Preda: Domnul Ciutacu, normal că mă enervează şi eu nu am fost niciodată omul să îi las aşa să creadă că noi chiar acceptăm. Că am mai văzut şi eu un tip mai transpirat care apare acum mai nou, care e iar lângă doamna Monica Macovei, ne explică nouă cum e cu alungarea hoţilor. Papahagi sau cum?
Victor Ciutacu: Da. E prea cald în platou.
Cezar Preda: Dacă aveţi timp, să daţi discursurile lui de pe tribunele de la mitinguri.
Victor Ciutacu: Da.
Cezar Preda: Poate daţi câteva.
Victor Ciutacu: Mitingurile alea care înţeleg în denunţuri că erau făcute din bani furaţi.
Cezar Preda: Deci ipocrizia pe mine nu mă miră. Sunt unii oameni care asta le este… Tatăl meu spunea la un moment dat: măi Cezar, să nu vorbeşti de caracterul unui om până nu e mort. Cât trăieşte s-ar putea să vină o zi şi să îl vezi într-o dimineaţă exact cum e. Şi foarte mulţi dintre noi ne vedem unii pe alţii aşa cum suntem după ani de zile. Dar nu aş ieşi din zona asta, dacă îmi permiteţi un minut.
Victor Ciutacu: Eraţi în Parlamentul care a susţinut asumarea răspunderii pe pachetul respectiv de legi.
Cezar Preda: Eu sunt inginer şi economist, nu sunt jurist, dar cu ochii mei, cu experienţa mea, cu ce am trăit eu aici, eu sunt 100% convins că această lege a fost făcută intenţionat pentru a îmbogăţi pe unii oameni. Părerea mea personală. Pentru că inginereşte…
Victor Ciutacu: Dar a făcut-o majoritatea din care făceaţi parte.
Cezar Preda: Da. Asumarea răspunderii, nu aveai nici timp de dezbatere, nu puteai să faci nicio modificare. Şi aş vrea să vă spun inginereşte o chestiune. Dacă dumneavoastră vă aplecaţi asupra ei acum, vedeţi că ea nici nu poate să funcţioneze. Aşa cum e făcută ea. Pentru că niciodată un stat… vreau să spun că e o tâmpenie ce s-a făcut, că un stat promite că va face dreptate şi va restitui şi va da compensări, că sunt puncte, că sunt bani, tuturor. Din contră, am trecut şi în Basarabia şi în Cadrilater, că noi nu am rămas numai la restituirea românilor din România. Noi acum prin această lege ne ducem sau prin ceea ce înseamnă să restituim, dăm acum din toată Europa. Cred că suntem singura ţară din lume. Şi asta după ce am vândut chiriaşilor casele naţionalizate. Ca să ne lămurim cam în ce situaţie e ţara noastră. Şi au apărut aceşti oameni…”
Ce spunea Eugen Nicolicea despre Monica Macovei și legile retrocedării
„După ce a plecat din Procuratură, Monica Macovei a fost avocată și se ocupa cu recuperări de retrocedări. Dar la vremea aia legislația nu prea permitea atâtea retrocedări. Și dna Macovei, din avocat ajunge ministru. Iar în 2005, la începutul legislaturii, Alianța D.A., cu ministrul Macovei, s-a apucat și a făcut un pachet de legi cu proprietatea și altul cu justiția.
Atunci am stat eu și m-am gândit și am fost singurul care am vorbit despre pachetul de legi cu proprietatea. Și am spus ce probleme vor fi la acele retrocedări: că, spre exemplu, în Transilvania o grămadă de instituții publice, grădinițe, spitale ș.a.m.d. vor fi retrocedate, iar statul român va fi devalizat. De ce va fi devalizat? Dacă dădeai o grădiniță afară, că o retrocedai, statul ori trebuia să consume bani să cheltuiască alta, ori trebuia să plătească o chirie. Deci era o cheltuială suplimentară pe care nu o aveam în plan. Și eu am și zis atunci: dacă nu făceau chestia asta, noi intram în criză măcar cu ceva de vândut”, explica, în urmă cu câteva luni, ministrul pentru relația cu Parlamentul, Eugen Nicolicea, pentru dcnews.ro
Deputatul UNPR a opinat că pachetul de legi prin care s-a urmărit „reforma justiției” a reprezentat doar o acoperire pentru a asigura „funcționarea optimă” a legilor proprietății.
„Mai mult de atât. Legile justiției au fost o dată perdeaua de fum, ca să nu vadă nimeni legile proprietății. Eu am fost cam singura voce care am țipat la vremea respectivă. Toată lumea s-a repezit pe legile justiției și acolo perdeaua de fum era pe cine nominalizează procurorul general și procurorul de la DNA. Bineînțeles că propunerea o făcea Macovei. Deci combinația a fost să poți să furi și să te protejeze instituțiile respective, să știi că nu te deranjează.
(…) Vă aduceți aminte discuția Șova-Hrebenciuc, care a dus la arest preventiv? Păi dacă cineva își dă lege să îi fie favorabilă, cum a fost înainte, să pună mâna pe instituții, să nu îi verifice, ce se întâmplă?
Fără aceste legi nu am fi avut cazul ‘Stelu’ (n.r. – Gheorghe Stelian) și toate celelalte. Pentru că în primul rând nu ar fi fost Fondul Proprietatea, care să-i despăgubească și să le dea despăgubiri mai mari. Dacă înainte se dădea o cotă parte, acum se dă la liber. „Eu voi crede că justiția își face într-adevăr treaba când o să o văd pe Monica Macovei anchetată pentru pachetele de legi de retrocedări și cu justiția și jaful produs asupra României cu ajutorul legilor făcute de ea„, mai explica Eugen Nicolicea într-un interviu pentru sursa citată mai sus.
Lasa un raspuns