Ministerul de Interne a pus în dezbatere publică un ordin de ministru privind stabilirea condiţiilor de acordare a recompenselor morale, financiare şi materiale cadrelor militare din Ministerul Afacerilor Interne, a nivelului structurilor la care se constituie consiliile de onoare, a modului de constituire şi a procedurilor de lucru ale acestora.
Potrivit proiectului de ordin, pentru îndeplinirea exemplară a atribuţiilor de serviciu, cadrelor militare în activitate li se pot acorda următoarele recompense morale şi materiale: a) mulţumiri; b) felicitări; c) diplome de merit; d) citarea prin ordin de zi pe unitate; e) distincţii onorifice, altele decât cele reglementate de prevederile legale privind sistemul naţional de decoraţii al României; f) arme de apărare şi pază; g) ridicarea unei sancţiuni disciplinare.
Recompensele financiare se acordă în condiţiile prevăzute de lege pentru premierea personalului plătit din fonduri publice, scrie news.ro.
Recompensele se acordă fără părtinire, diferenţiat şi, după caz, individual sau în grup. Pentru aceeaşi faptă se acordă o singură recompensă.
Mulţumirile pot fi verbale sau scrise. Felicitările se adresează verbal sau în scris, individual sau în grup. Citarea prin ordin de zi pe unitate se face prin înscrierea gradului, numelui, prenumelui şi a faptei în ordinul de zi pe unitate dat de comandantul/şeful care îl recompensează. Distincţiile onorifice, care se acordă în conformitate cu normele legale în vigoare, sunt însemne care simbolizează aprecierea faptelor deosebite săvârşite pe timpul îndeplinirii misiunilor militare încredinţate sau în sprijinul acestora, în timp de pace, în situaţii de criză ori război, a rezultatelor meritorii obţinute în procesul formării profesionale sau cu ocazia participării la activităţi culturale, ştiinţifice şi sportive. Armele de apărare şi pază se acordă, în conformitate cu normele legale în vigoare, ca recompense materiale pentru acte de eroism, curaj, devotament şi pentru merite deosebite în îndeplinirea îndatoririlor care le revin, ori cu ocazia pensionării, pentru întreaga activitate desfăşurată, prevede proiectul.
Conform acestuia, ridicarea unei sancţiuni disciplinare se acordă prioritar în raport cu celelalte recompense, în cazul cadrului militar aflat sub efectul unei sancţiuni disciplinare şi determină încetarea imediată a acesteia.
Competenţa de a acorda recompensele aparţine comandantului/şefului unităţii militare în care este/a fost încadrat cadrul militar, precum şi şefului ierarhic superior al acestuia.
În acelaşi ordin sunt stabilite şi noi reglementări privind constituirea consiliilor de onoare în faţa cărora sunt trimise cadrele militare din MAI pentru stabilirea unor sancţiuni.
Lasa un raspuns