În două săptămâni, copiii intră în vacanţa mare şi mulţi dintre români au ales ca după doi ani de pandemie să-şi petreacă vacanţa de vară peste hotare. Aceştia trebuie să ştie însă că multe ţări europene, şi nu numai, cer în continuare certificatul verde la frontieră.
Sezonul vacanţelor şi al concediilor e tot mai aproape şi mulţi dintre românii care se gândesc să aleagă o destinaţie externă trebuie să ia în calcul că unele state au ridicat restricţiile anti-COVID, în timp ce altele menţin încă obligativitatea prezentării certificatului verde.
Astfel, Spania, de exemplu, cere călătorilor care merg cu avionul sau vaporul, chiar şi celor aflaţi în tranzit, să prezinte certificatul verde care atestă vaccinarea contra COVID-19. Excepţie fac minorii cu vârste de până la 12 ani. Autorităţile spaniole acceptă ca valabile certificatele de vaccinare emise începând cu cea de-a 14-a zi posterioară zilei în care s-a administrat ultima doză de vaccin din schema completă, dacă nu au trecut mai mult de 270 de zile de la data administrării ultimei doze de vaccinare.
Dacă acest interval a fost depăşit, este necesară dovada efectuării boosterului, dovadă valabilă din ziua în care a treia doză a fost administrată. Certificatul de vaccinare al minorilor nu are termen de valabilitate.
Turiştii mai pot intra în această ţară şi pe baza unui test de COVID-19, RT-PCR făcut cu 72 de ore înainte sau un certificat care atestă trecerea prin boală, nu mai vechi de 180 de zile. Aceleaşi condiţii sunt impuse în Italia, cu menţiunea că persoanele care nu au certificate verzi trebuie să stea în izolare timp de cinci zile, după care să efectueze un test molecular sau antigen pentru COVID-19. Italia menţine însă obligativitatea purtării măştii în spaţiile închise. Alte ţări care cer certificat verde sunt Portugalia şi Franţa.
În Grecia s-a eliminat obligativitatea prezentării certificatului verde, de la 1 iunie 2022, pentru toate categoriile de turişti, indiferent de statul de provenienţă. A rămas însă în vigoare obligativitatea purtării măştii medicale în toate spaţiile închise, în mijloacele de transport, avioane, trenuri şi ambarcaţiuni maritime. Excepţie fac copiii cu vârste până în 4 ani şi persoanele cu probleme respiratorii.
Turcia impune plata carantinei
Pentru persoanele care sosesc în Turcia, indiferent de modalitatea de transport, este obligatorie completarea formularului de intrare de aici cu maxim 72 de ore înaintea îmbarcării. Acesta va fi prezentat printat sau pe telefonul mobil. Completarea formularului nu este obligatorie pentru pasagerii aflaţi în tranzit aeroportuar. Turiştii care ajung cu avionul în această ţară vor fi scutiţi de carantină dacă sunt vaccinaţi cu un ser din lista OMS sau Turcia, au dovada trecerii prin boală în ultimele şase luni, cu condiţia ca intrarea în Turcia să aibă loc începând cu a 28-a zi de la rezultatul primului test PCR pozitiv, un test negativ PCR efectuat cu cel mult 72 de ore înainte sau unul rapide antigen efectuat cu maximum 48 de ore înainte. Fac excepţie copiii cu vârste până în 12 ani. La intrarea în Turcia pe cale rutieră, navală sau feroviară, nu va fi solicitat niciunul dintre documentele menţionate mai sus. În situaţia în care turiştii se infectează/sunt depistaţi pozitiv COVID-19 pe teritoriul Turciei, hotelierii îşi rezervă dreptul de a imputa plata carantinării.
Cetăţenii români vor putea intra în Bulgaria prin orice punct de trecere a frontierei în baza unui document de călătorie valabil. Certificatul verde COVID nu mai este solicitat, la fel ca în Marea Britanie şi Croaţia. Pot obţine certificat verde românii care au fost vaccinaţi cu schema completă; s-au recuperat după infecţia cu SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile şi există un test pozitiv realizat la un centru acreditat, cu cel puţin 12 zile vechime; au un rezultat negativ la un test PCR, realizat la un centru acreditat, în ultimele 48 de ore, conform adevarul.ro.
Lasa un raspuns