Șefa Secției Boli Infecțioase din cadrul Spitalului Județean Suceava, medicul Monica Terteliu, atrage atenția sucevenilor că infecțiile virale sunt în creștere în această perioadă și le recomandă acestora să fie precauți. Dr. Terteliu a subliniat că este vorba despre infecții ale tractului respirator superior care dau o stare generală influențată, cu dureri puternice de cap, amețeli, dureri musculare, dar mai ales cu dureri în gât.

„Trebuie de exclusă infecția cu SarsCov2, printr-un test PCR, astfel încât să putem exclude răspândirea acestui virus și, în același timp, să putem prescrie tratamentul corespunzător afecțiunii de care suferă pacientul. Este foarte important ca oamenii să știe că virozele nu se tratează cu antibiotic”, a declarat medicul infecționist Monica Terteliu.

Pe de altă parte, în rândul copiilor circulă o serie de infecții virale, între care meningita virală, varicela și infecțiile septice, dar și infecțiile cu rotavirus. 

„Avem deja cazuri de copii cu meningite virale, în această situație sunt foarte importante măsurile de precauție, respectiv spălatul pe mâini și purtatul măștii pentru că virusurile acestea se transmit tot pe calea aerului. De asemenea, avem cazuri de varicelă (vărsat de vânt), care poate dezvolta complicații la un copil care are comorbidități și poate deveni o boală serioasă la un adult care nu a făcut boala în copilărie. Totodată avem și cazuri de sepsis, infecții care depășesc limitele unui singur organ, respectiv sepsis urinar și sepsis digestiv”, a declarat medicul Monica Terteliu, șefa Secției Boli Infecțioase. 

O altă infecție identificată în prezent este cea cu bacteria clostridium care provoacă diaree acută și poate provoca chiar decesul pacientului. Potrivit medicului sucevean, această situație este cauzată de faptul că populația, în masă, a luat tratamente cu antibiotice, cu sau fără recomandare medicală. 

Pentru sucevenii infectați cu coronavirus funcționează în continuare în incinta unității spitalicești Centrul de Evaluare COVID, loc unde pacienții confirmați printr-un test rapid oficial sau printr-un test PCR beneficiază de consultații, analize și radiografii, iar ulterior, în funcție de necesitate, aceștia primesc tratamentul cu Molnupiravir, un antiviral specific pentru SarsCov2.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.