O pisică sau un căţel implică multe responsabilităţi pentru stăpâni, însă bucuriile aduse sunt şi ele pe măsură. Ce trebuie să facem însă pentru a menţine animăluţul de companie fericit şi sănătos? Medicii veterinari ne recomandă să fim atenţi la comportamentul animalului, care de multe ori poate indica unele probleme de sănătate.

Îngrijirea aspectului animalelor de companie este cheia pentru sănătatea lor, însă nu este întotdeauna necesar să duceți animalul la un îngrijitor profesionist, ci puteți avea grijă de el și de unul singur.

 

Îngrijirea pisicii

 

Chiar dacă pisica este un animal curat, care își face cu minuțiozitate toaleta zi de zi, sunt momente când, în entuziasmul jocului ajunge în locuri prăfuite, iar blănița sa își pierde din frumusețe și trebuie curățată si îngrijită corespunzător de către stăpân.

Pentru pisicile cu par scurt puteți opta pentru șampon uscat, care se aplică direct pe blană și care ajută la reîmprospătarea aspectului acesteia. Astfel, blana pisicii va avea suplețe și luciu. Rugați medicul veterinar să vă ajute să găsiți șamponul potrivit pentru pisica dumneavoastră.

Pisicile cu par lung pot fi cu adevărat o provocare. Principalul obiectiv este periajul zilnic, care menține blana descâlcită, aerisită și ajută la menținerea sănătății pielii.

Pisicile cu păr lung pot necesita șamponări mai dese decât în cazul pisicilor cu păr scurt. Discutați cu medicul veterinar dermatolog despre îngrijirea acestui tip de blană.

În ceea ce privește protejarea felinei de paraziții care, cu ușurință, pot fi luați după o scurtă plimbare prin iarbă, trebuie să optați pentru cele mai bune produse de deparazitare, însă nu înainte de a cere sfatul medicului veterinar sau, cel puțin, de a citi prospectul.

 

 

 

 

 

Îngrijirea câinelui

 

Chiar dacă aveți un câine care nu este tocmai prietenos la cosmetică, sau se ascunde când vede peria și care în niciun caz nu este fericit când observă că i se pregătește baia, nu trebuie să vă descurajați.

Considerăm că fiecare câine trebuie să aibă un protocol de îmbăiere personalizat.

Depinde de stilul de viață al câinelui, rasa și lungimea blănii. De exemplu, un York Shire Terrier care doarme cu stăpânul lui în pat, va fi îmbăiat mult mai des decât un Ciobănesc german care stă numai în curte.

Frecvența îmbăierilor și alegerea șamponului potrivit ar trebui stabilite de către medicul veterinar. Șamponările terapeutice fac un subiect aparte și sunt stabilite de către medicul veterinar dermatolog. Îmbăierea ajută la îndepărtarea părului mort și a mizeriei (decontaminarea bacteriană prin șamponarea cu un antiseptic, este necesar să fie executată mai des în cazul câinilor care conviețuiesc cu copii în casă). De obicei, 4-5 băi pe an sunt suficiente pentru majoritatea câinilor. În general, îmbăierea este plăcută și de asemenea vă ajută să faceți un control general al stării de sănătate al blănii și al pielii. Dacă totuși câinele dumneavoastră nu acceptă îmbăierea la domiciliu, puteți încerca salonul de cosmetică.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.