Partidul Mișcarea Populară a fost în prim planul scenei politice săptămâna trecută, asta în urma scandalurilor în care este implicat fostul lider al partidului, Elena Udrea, dar și în urma faptului că și-a ales o nouă conducere, duminică, în cadrul unui Congres în care surpriza a reprezentat-o apariția fostului președinte Traian Băsescu.

congresPMP-facebookeugento-pozanoua-700x466

Noul prim-vicepreședinte al PMP, europarlamentarul Siegfried Mureșan, a oferit, în cadrul unui interviu PSnews.ro, o serie de explicații privind miza și semnificația venirii fostului Președinte Traian Băsescu la Congresul PMP de duminică, dar și cum ar putea evolua destinul politic al partidului. Totodată prim- vicepreședintele partidului a vorbit și despre cum se vede situația fostului ministru Elena Udrea la Bruxelles și cum va fi partidul fără aceasta.

Reporter: Ați precizat că nu știați că domnul președinte Traian Băsescu va veni la Congresul PMP și că a fost o surpriză.

Siegfried Mureșan: Eu n-am știut dinainte, a fost o surpriză, evident plăcută, pentru toți membrii, toți ce prezenți, s-a văzut după modul în care domnia sa a fost primit. Dacă câteodată la evenimente politice, la congrese de partid se aplaudă și de complezență sau doar pentru a ne face curaj, aici chiar nu a fost cazul, aici aplauzele chiar au fost sincere, lumea s-a bucurat. A fost o surpriză, nu știam înainte.

R: Este semnul că își dorește să revină un actor politic major în politica românească?

Siegfried Mureșan: E importantă întrebarea dumneavoastră și vă spun de ce. E importantă dincolo de PMP, e importantă pentru scena politică în ansamblu și anume, dumnealui a spus-o duminică cu subiect și predicat: că s-a gândit când și unde să revină în viața publică, deci cu ce ocazie, la ce moment, și a decis să facă la Congresul de duminică al PMP. Deci dumnealui a spus-o cu subiect și predicat că participarea sa, ieșirea publică de duminică marchează revenirea sa în viața publică. Deci a spus domnia sa cu subiect și predicat și de-asta spun că e important pentru tot eșichierul politic, nu doar pentru PMP. Sigur, pentru PMP e bine că a făcut-o în cadrul PMP, că a făcut-o la un Congres al PMP. Mai mult decât atât, a și spus că va fi un partenerul acestui partid, a spus foarte clar că nu va conduce acest partid, deci ne va lăsa să ne dezvoltăm așa cum partidul o crede, organic. De altfel, și la congresul de duminică s-a ajuns tot organic, candidatura domnului Tomac a fost bine primită de baza partidului, deci președintele a spus că vrea să fie partenerul nostru, noi am spus în repetate rânduri că vrem să fim partenerii domniei sale.

R: Vine 2016, cu două rânduri de alegeri, cele locale și cele parlamentare. Corelând cu gradul de încredere al domnului Traian Băsescu, majoritatea sondajelor ne-au arătat că a ieșit cam cu 20% din mandat, grad de de popularitate. Credeți că acest scor, 20%, ar putea fi o țintă fezabilă pentru PMP în 2016?

Siegfried Mureșan: Eu cred că popularitatea președintelui în momentul de față este mai mare de 20%. Asta ca primă afirmație. E mai degrabă în jurul a 30% decât a 20%, dar întrebarea dumneavoastră e legitimă și aici vreau să spun câteva lucruri: unu, popularitatea președintelui atâta câtă este, și există, adică chiar dacă ar fi doar 20% ar fi semnificativă, dar, repet, eu cred că e mai degrabă spre 30%, popularitatea președintelui nu se transmite automat. Am văzut asta și la alegerile de anul trecut. La alegerile europarlamentare PMP a obținut 6%, la prezidențiale 5%, mult sub cotele de încredere și popularitate ale președintelui. Popularitatea se transmite spre ceva ce se identifică cu președintele, nu doar să spunem noi că suntem proiectul președintelui, ci oamenii chiar să simtă că partidul propune exact proiectele pentru care oamenii l-au susținut pe președinte de-a lungul timpului. Doi la mână: unde suntem, ce ne propunem și target. Ultimele alegeri ne-au arătat foarte clar, suntem la 5%. Nu e nici mult, dar nu e nici puțin.

Pentru un partid nou înființat, nu e chiar de ici-colo să treci pragul parlamentar de două ori. Nu ne-am stabilit încă niciun target în momentul de față și nici nu ar fi nici util, nici corect pentru că eu cred că partidul se va transforma mult într-un an. Eugen Tomac și cu mine ne propunem să conducem partidul într-un mod transparent, să devenim atractivi și convingători pentru categorii cât mai largi ale populației. Ne-am propus un target și anul trecut, la europarlamentare, 10%, l-am ratat ușor, dar l-au ratat și alte partide, targetul este util când ești aproape de alegeri.

R: Cazul dificil, și uman și juridic al doamnei Udrea cum se vede de la Bruxelles?

Siegfried Mureșan: E un caz cu impact major în România, dar nu cu un impact major în afara României. Pe mine nu m-au întrebat nici colegi din alte state , nici reprezentanți ai altor instituții. Lumea acolo îl vede ca pe un caz care se află în instanță și va primi un răspuns. Atâta timp cât există încredere în instituții precum DNA, ANI, politicienii nu au niciun rol. Atunci când se vor constata încălcări ale drepturilor omului, alte abuzuri, atunci vorbim de alt caz, dar deocamdată nu e cazul.

R: Colega dumneavoastră, Ruxandra Dragomir a precizat duminică  faptul că “PMP-ul fără Elena Udrea nu mai are farmec”. Rezonați cu acest punct de vedere ?

Siegfried Mureșan: Nu știu, nici da, nici nu. Cu siguranță PMP-ul fără Elena Udrea va fi altfel decât PMP cu Elena Udrea.

R: Referitor la situația extrem de tensionată la granița României, există un plan de acțiune pentru cum se poate detensiona situația?

Siegfried Mureșan: Parlamentul European nu este un actor major aici, nu se poate vorbi de un plan de acțiune aici. Ultimul efort a fost al președintelui Franței, împreună cu cancelarul Germaniei, în care vin cu greutate politică semnificativă. Toți vor trebui, SUA, Europa, chiar când interesele sunt divergente, va trebui să ajungem la un numitor comun pentru ca lumea liberă să aibă o voce fermă în fața regimului de la Kremlin.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.