Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut miercuri, 3 mai, la Teatrul Municipal „Matei Vişniec” Suceava, o alocuțiune în cadrul evenimentului „Modernizare, dezvoltare, descentralizare. Administrația locală vorbește!”.

Administrația publică locală trebuie reformată. Îmi doresc ca, împreună, să identificăm răspunsul la o întrebare foarte concretă: Cum facem acest lucru? Sper să reușim să găsim măcar câteva răspunsuri despre ce avem de făcut și să creionăm cel puțin câteva idei asupra planurilor de viitor. Prezența mea aici are un obiectiv foarte concret: vreau să vă ascult, vreau să știu care sunt greutățile cu care vă confruntați, ce vă nemulțumește, cum vedeți descentralizarea, cum vedeți modernizarea administrației pe care o reprezentați”, le-a transmis Iohannis celor prezenți.

Potrivit lui Iohannis, în ultimii ani s-a încercat identificarea unor soluții care, de cele mai multe ori, fie au fost abandonate, fie aplicate parțial.
S-a vorbit mult despre regionalizare, despre descentralizare, despre deconcentrarea instituțiilor publice. Rezultatele eforturilor de transformare a administrației publice locale s-au materializat în numeroase propuneri de legi, modificări peste modificări, decizii luate azi și anulate mâine, planuri și strategii care au încăput cu greu în sertarele instituțiilor de la București, iar astăzi sunt tot acolo, probabil neatinse. Cu o astfel de abordare, așa cum era de așteptat, nu am obținut mare lucru”, a declarat Klaus Iohannis.


Președintele României este de părere că una dintre cauze este succesiunea rapidă a guvernanților care, ajunși la putere, s-au grăbit, chipurile, să reformeze.
Odată plecați de la Palatul Victoria, au venit alții în loc, și această tristă poveste a tot continuat. Acum câțiva ani s-a pornit cu mult avânt ceea ce s-a numit regionalizarea și descentralizarea, ba chiar s-a vorbit despre o reorganizare administrativ-teritorială. Ce s-a ales din toată această dezbaterea știm: mai nimic. Viziunea simplificatoare a unora dintre cei implicați și, mai ales, înțelegerea greșită că regionalizarea și descentralizarea nu sunt altceva decât împărțirea influențelor politice au condus la acest eșec previzibil. Dacă vă amintiți bine, subiectele principale, care au și blocat dezbaterea, au fost numărul regiunilor, alegerea structurilor de conducere regionale și plasarea capitalelor de regiune. Cu alte cuvinte, politica celui mai tare, o luptă de orgolii și de interese de multe ori mărunte, o confruntare despre cine și cum își adjudecă beneficiile politice”, a spus Iohannis.
Pentru că o parte dintre inițiativele recente au născut controverse, președintele României speră ca guvernanții să se folosească cu înțelepciune de învățămintele trecutului și să nu introducă o discriminare între autoritățile publice locale.
Fără descentralizare, nu va exista dezvoltare. De aceea, sper că nu vom asista iarăși la un nou început fără nicio finalitate și sper că nu vor fi făcute aceleași greșeli, pentru că, politica celui mai puternic, pur și simplu nu mai merge. Dumneavoastră știți cel mai bine că nu toate nevoile județului pot fi gestionate bine de la centru. La centru nu se văd întotdeauna problemele de aici și nici impactul nu se resimte la fel”, a menționat Klaus Iohannis.


Președintele României susține și că regionalizarea și descentralizarea reprezintă un amplu proces de transfer structural de servicii publice, competențe, fonduri publice din subordinea autorităților centrale către cele locale, iar obiectivul principal este reducerea decalajelor de dezvoltare și un efect de antrenare a întregii economii.
Din păcate, tocmai pentru că nu am făcut aceste lucruri la timp, în ciuda creșterii bugetelor și a investițiilor locale, acestea nu au reușit, în cele mai multe cazuri, să dea naștere unor oportunități economice reale, permanente, cu efect de antrenare asupra întregii economii în plan regional. Modul de a lua decizii în acest domeniu nu poate să se schimbe decât dacă acest imbold vine de la dumneavoastră. De aceea, doresc să atrag atenția că reforma administrativă nu trebuie să fie o sarcină a fiecărui guvern nou format de a reorganiza ceva cu orice preț. Dimpotrivă, guvernele succesoare sunt obligate să continue reforma începută de predecesorii lor sub aspectul modernizării administrației publice. ar acest proiect național extrem de important nu poate fi realizat decât prin implicarea activă a fiecăruia dintre dumneavoastră. Nu un partid, nu un om, nu o guvernare, cum încearcă unii să ne convingă, ci întreaga administrație trebuie implicată în tot acest efort colectiv. Cu cât aceste lucruri se fac în grupuri mai restrânse, cu atât erorile și nereușitele vor fi mai pronunțate și mai grave pentru comunitățile locale”, a mai transmis Iohannis.

Întâlnire cu cu reprezentanții Clusterului Regional Inovativ de Bioeconomie Suceava-Botoșani

 

Înainte de alocuțiunea susținută în cadrul evenimentului „Modernizare, dezvoltare, descentralizare. Administrația locală vorbește!”, președintele României, s-a întâlnit, la Aeroportul Internațional „Ștefan cel Mare” din Suceava, cu reprezentanții Clusterului Regional Inovativ de Bioeconomie Suceava-Botoșani.


Reprezentanții Clusterului i-au prezentat lui Iohannis planurile de viitor și intenția asociației de a se profila ca organizație regională performantă și pregătită să pună în practică proiecte cu finanțare europeană menite să asigure dezvoltarea durabilă a zonei. Klaus Iohannis, și-a exprimat susținerea pentru această inițiativă aflată într-o regiune cu un important potențial de dezvoltare și a subliniat că vizita sa are tocmai rolul de a sprijini astfel de proiecte inovative, în special pentru cei care activează în sectorul bioeconomiei, siguranţei alimentare a populaţiei şi protecţiei mediului, și că asemenea viziuni integrate pot genera progresul economic în zona Suceava-Botoșani.
Preşedintele Klaus Iohannis a apreciat că prin astfel de inițiative se poate spera ca dezvoltarea spațiului rural să devină reală și durabilă, iar România poate deveni numărul 1 în Uniunea Europeană în privința agriculturii ecologice.
În cadrul discuțiilor, participanții au accentuat nevoia de cooperare între județele implicate. Cu acest prilej, s-a discutat și despre Aeroportul Internațional „Ștefan cel Mare”, unul dintre aeroporturile cele mai noi și moderne din regiune. Atât Președintele României, cât și reprezentanții clusterului au punctat beneficiile deosebite pe care acest tip de infrastructură le aduce regiunii.